FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Europski parlament usvojio rezolucijo o slobodnom kretanju svih obitelji

objavljeno:

7. 04. 2014.
Europski parlament usvojio rezolucijo o slobodnom kretanju svih obitelji

Europski je parlament usvojio rezoluciju koja garantira slobodno kretanje svih obitelji unutar granica Europske unije.

U rezoluciji naziva ‘Stockholmski program’ Europski je parlament kritizirao Europsku komisiju jer se nije držala prethodnih dogovora oko olakšavanja slobodnog kretanja.

Europska se komisija obvezala regulirati ovo područje posebnim europskim zakonom koji bi uveo automatsko priznavanje bračnog i roditeljskog statusa izdanih u jednoj zemlji u svim zemljama članicama, međutim ta je zakonska inicijativa izostala.

Dokumenti poput rodnog i smrtnog lista te potvrde o bračnom statusu trenutno nisu univerzalno priznati u svim zemljama članicama Europske unije, a ‘Stockholmski program’ trebao bi ubrzati usvajanje zakonodavstva o slobodnom kretanju obitelji.

Bez takvih zakona istospolni bračni par iz Engleske s djetetom u Hrvatskoj bi bio pravno tretiran kao dvoje samaca i jedno siroče što može prouzročiti niz problema poput posjeta u bolnici, prijave u školu i sl.

Parlament je zatražio od Komisije da ‘nastavi s postojećim planom za regulaciju uzajamnog priznavanja učinaka svih građanskih dokumenata u Europskoj uniji’.

Iz Parlamenta su obrazložili kako bi takva regulacija ‘ukinula diskriminatorne pravne i administrativne prepreke za građane i građanke i njihove obitelji koji žele ostvariti svoje pravo na slobodu kretanja te omogućiti građanima EU i njihovim obiteljima zadržavanje svojih civilnih prava neovisno o tome u kojem se dijelu Unije nalazili’.

Europarlamentarka Monika Flašíková-Beňová objasnila je pravni učinak Stockholmskog programa: ‘Ako nečiji građanski status doslovce isparava na granici između dvije države članice onda to nije sloboda kretanja. Kad god je građanski status već legalan u jednoj državi članici, druga država članica tog pojedinca mora prepoznati na isti način na koji ga prepoznaje njegova matična zemlja’

‘Ovo neće uvesti istospolne zajednice u države članice koje ih trenutno ne žele – EU to ne može učiniti. Ovdje se samo radi o poštivanju suvereniteta država članica’, kazala je Flašíková.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike