FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ministar za ljudska prava Crne Gore protiv ljudskih prava u Crnoj Gori

objavljeno:

31. 03. 2014.
Ministar za ljudska prava Crne Gore protiv ljudskih prava u Crnoj Gori

‘Državne institucije i civilni sektor trebaju se usmjeriti prema realizaciji Akcijskih planova i Strategije za unaprjeđenje kvaliteta života LGBT osoba, a ne prema Povorki ponosa’, kazao je crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, a prenosi portal Analitika (KlikKlik).

U Crnoj Gori su tokom prošle godine održana dva Pridea, U Budvi i u Podgorici, i oba su imala podršku države kroz prisustvovanje vladinih dužnosnika i snažno policijsko osiguranje, koje u Budvi nije uspjelo zaštititi sudionike povorke od neonacističkih skupina koje su na njih bacale sve što im se našlo pod rukom.

‘Mislim da imamo prečeg posla u smislu naših, europskih i euroatlatskih integracija. Svaka destabilizacija, nemir i ružna slika naše države prema EU i potencijalnim investitorima, bila bi minus za državu i sve njene građane. Zato nam nisu potrebni bilo kakvi skupovi koji će slati negativnu sliku, koja bi mogla signalizirati političku ili bilo kakvu drugu nestabilnost naše zemlje. Nemamo više vremena za gubljenje i svi zajedno moramo dati doprinos da pošaljemo poruku političke i ekonomske stabilnosti koja će značiti naš brži put k europskim i euroatlanskim integracijama’, kazao je Numanović.

‘Manje je bitna organizacija Povorke ponosa, jer je za to potrebno veliko ljudstvo od strane države, dok i sami organizatori imaju materijalne izdatke i veliku obavezu u smislu organizacije svega toga. Tako da je moja sugestija da manje razmišljamo o paradama, jer smo tu pokazali da smo kao država sposobni podržati takav skup i zaštititi sudionike’ – rekao je Numanović.

OdržavanjePovorke ponosa zakazano za lipanj ove godine službeno je prijavljeno PU Podgorica, potvrđeno je iz Policijske uprave.

‘S obzirom da ovakva vrsta javnog okupljanja nosi određeni potencijalni rizik po sigurnosno održavanje, PU će sagledati sve relevantne okolnosti u razdoblju koje slijedi, kako bi pravovremeno poduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Službenici PU će i ove godine, ukoliko najavljeni skup bude održan, angažirati svoje resurse radi njegovog sigurnog odvijanja, kao i prethodne kada su uspješno održane dvije Povorke ponosa, u Budvi i Podgorici’, navode iz PU Podgorica.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike