FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Slovačka na korak do unošenja homofobne definicje braka u Ustav

objavljeno:

31. 03. 2014.
Slovačka na korak do unošenja homofobne definicje braka u Ustav

Slovačka je, čini se, samo nekoliko koraka od ustavne legitimacije homofobije. Uskoro bi se u slovačkom ustavu mogla naći slična definicija onoj kakvu danas imamo i u hrvatskom – da je brak životna zajednica isključivo jednog muškarca i jedne žene.

Tomu je doprinijela i odluka čelnika Socijaldemokratske stranke koja je na vlasti da stane na stranu pokretača inicijative za homofobnu definiciju braka – vođe oporbe, predsjednika Demokršćanske stranke Jana Figela.

Socijaldemokratski premijer Robert Fico dao je javnu podršku ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca i tako dodatno učvrstio regresivne tendencije u slovačkom društvu.

Homofobna definicija braka ušla bi u Ustav parlamentarnom procedurom, a ne referendumom. Prvo glasovanje u parlamentu održano je 29. ožujka i očekivano je prošlo u korist predlagača izmjene Ustava, a konačno glasovanje zakazano je za svibanj, neposredno prije izbora za Europski parlament.

Diskriminaciji u Ustavu protivi se Liberalna stranka i svi veći mediji u zemlji. Međutim, sve ankete potvrđuju kako većina građana želi homofobiju legitimirati Ustavom.

Slovački Ustav trenutno propisuje da se zaštita braka, roditeljstva i obitelji rješava posebnim zakonima. Prijedlog demokršćana jest da se u Ustav unese definicija braka kao ‘posebne zajednice jednog muškarca i jedne žene’. Traže i unošenje dodatnog ustavnog članka u kojem bi stajalo kako se Republika Slovačka obvezuje univerzalno štititi takvu definiciju bračne zajednice.

Parlament može izvršiti izmjenu Ustava isključivo dvotrećinskom većinom tako da Demokršćanska stranka mora osigurati 90 zastupničkih glasova ‘za’ predloženu izmjenu. To ne bi bilo moguće bez nekoliko glasova podrške iz vladajuće Socijaldemokratske stranke.

Sudeći prema nedavnoj izjavi podrške homofobnoj inicijativi socijaldemokratskog premijera, ujedno i čelnika te stranke, izvjesno je da demokršćani neće imati poteškoća u osiguravanju podrške među vladajućom, deklarativno ‘lijevom’ strankom.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike