FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Čelnica američkih obiteljaša priznala poraz: ‘Gej brak dolazi u svih 50 saveznih država’

objavljeno:

24. 03. 2014.
Čelnica američkih obiteljaša priznala poraz: ‘Gej brak dolazi u svih 50 saveznih država’

Suosnivačica i jedna od čelnica američkih obiteljaša okupljenih u inicijativi NOM (National Organization for Marriage) Maggie Gallagher, kazala je jučer kako je NOM izgubio borbu te kako očekuje da će gej brak uskoro biti ozakonjen u svih 50 saveznih država.

Gallagher je za Huffington Post kazala kako će većina vrhovnih sudaca u svih 50 saveznih država proglasiti zabranu gej braka protuustavnom (KlikKlik). Kazala je i kako je postala svjesna poraza u trenutku kada je pročitala da je većina vrhovnih sudaca glasala za ukidanje DOMA-e (Defense of Marriage Act), odredbe koja je na federalnoj razini definirala brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene.

Nakon rušenja te odredbe, za koju je Vrhovni sud u lipnju prošle godine presudio kako je u suprotnosti s petim amandmanom američkog ustava, ostali mehanizmi zadržavanja heteronormativnog statusa quo počeli su se rušiti kao kula od karata. Trenutno 17 američkih saveznih država priznaje istospolnim parovima potpunu bračnu jednakost, a sada i sama predvodnica pokreta protiv bračne jednakosti priznaje kako će se ta brojka vrlo brzo popeti na 50.

‘Zagovornici gej brakova sada imaju pet glasova [sudaca Vrhovnog suda] za unošenje prava na gej brak u naš Ustav’, upozorila je američka konzervativna ideologinja.

‘Htjeli mi to ili ne, sada se nalazimo samo korak do faze gej braka u svih 50 saveznih država’, razočarano priznaje Gallagher.

Na pitanje o budućnosti konzervativnog aktivizma u Americi, Gallagher odgovara: ‘Po mom mišljenju, ljudi koji vjeruju u tradicionalno shvaćanje braka, i koji vjeruju da je to pitanje važno, moraju se transformirati u kreativnu manjinu te pronaći način da kulturno, umjetnički i intelektualno izraze svoja stajališta te da se postave prema novom dominantnom kulturnom pogledu na brak s poštovanjem, ali ne i submisivno’

Gallagher vjeruje kako je sljedeća velika bitka ona za osiguravanje prava vjernicima da zbog svoje vjere odbiju pružiti dobra i usluge gej parovima koji su sklopili brak.

‘Što se tiče socijalnog konzervativizma kao političkog pokreta, čak i samo zadržavanje već postojećih vjerskih sloboda zahtijevat će nove i ozbiljnije oblike političkog angažmana’, predviđa Gallagher.

‘Predviđam da će prva reakcija vjernika na ove društvene promjene biti povlačenje iz političkog života i želja da ih se ostavi na miru. Hoće li ih se ostaviti na miru? Vidjet ćemo’, skeptična je Gallagher.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike