Gotovo svaki drugi nogometaš svjedočio je homofobnom zlostavljanju na stadionu ili u svlačionici

Football_iu_1996

Istraživanje provedeno nad 200 nogometaša pokazalo je kako je njih 40% svjedočilo homofobnom zlostavljanju bilo na igralištu, stadionu ili u svlačionici.

Istraživanje je provela grupa za suzbijanje diskriminacije u nogometu ‘Kick It Out’ (KIO) te su zaključili kako je nogomet još uvijek prepun homofobije koja se onda pojavljuje u najrazličitijim oblicima.

Bivši veznjak nogometnog kluba Charlton, Paul Mortimer, koji sada radi u KIO-u, kazao je: ‘Ove statistike pokazuju ono što igrači vide s terena i na poligonima.

‘Sada kada imamo te brojke, možemo djelovati na tom planu, odrediti područja i osmisliti strategiju’, kazao je Mortimer.

Rezultati su pokazali i kako je 65% igrača bilo upoznato s procedurom prijavljivanja zlostavljanja nadležnim tijelima te kako su to i namjeravali učiniti, dok 91% nogometaša smatra kako su društvene mreže dovele do porasta homofobnog zlostavljanja.

‘To je veliki problem’, dodao je Mortimer. ‘Razvili smo aplikaciju koja omogućuje igračima da lakše prijave slučajeve zlostavljanja na internetu te također želimo educirati osobe o tome kako se nositi sa zlostavljanjem’, objašnjava bivši veznjak Charltona.

Leave a Reply