FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Rumunjska gotovo jednoglasno odbacila prijedlog zakona o životnom partnerstvu

objavljeno:

18. 03. 2014.
Rumunjska gotovo jednoglasno odbacila prijedlog zakona o životnom partnerstvu

Rumunjski heteroseksualni i istospolni parovi neće moći registrirati svoje partnerstvo. Takvu je odluku donijela Pravna komisija rumunjskog Zastupničkog doma, odbacivši prijedlog zakona o životnom partnerstvu sa 105 glasova protiv, dva glasa za i 69 suzdržanih.

Prijedlog zakona predstavio je član Stranke Zelenih, Remus Cernea, koji je imao namjeru osigurati parovima povlastice u zdravstvenom, mirovinskom i socijalnom sustavu, kako bi oni mogli ‘uživati pravo na nasljeđivanje, biti korisnici partnerova zdravstvenog osiguranja i zajedno podizati kredite’, no prijedlogu su se žestoko usportivile vjerske organizacije i konzervativci.

Protivljenje zakonu, ali i homofobne izjave dolazile su i od pripadnika deklarativno lijevih stranaka.

Socijaldemokrat Daniel Florea ne vidi potrebu za reformom ovog tipa. ‘Njihove osobne sklonosti su njihova stvar. Mi mislimo da oni već imaju određena prava’, kazao je Florea pritom se referirajući na istospolne parove koji nemaju pravnu regulaciju svojih odnosa.

Kršćanska demokratkinja Diana Tusha prozvala je zakon zbog promicanja ‘kulturalnog marksizma’

‘Mislim da smo pretrpjeli dovoljnu štetu za vrijeme 50-godišnje komunističke vladavine, kad su nam se zakoni prisilno nametali, bez da se temelje na rumunjskom pravnom nasljeđu. Nema potrebe da dalje traumatiziramo buduće generacije u ime iluzornog napretka koji su stvorili inozemni vladari’, kazala je Tusha.

‘Njihov je recept čisti kulturalni marksizam. On promovira uništenje obitelji, mitova, simbola i ljudsku narav tako što u potpunosti ruši sve društvene stupove na kojima je izgrađen’, dodala je Tusha.

Cernea će još predstaviti prijedlog zakona pred parlamentom, ali gotovo jednoglasno protivljenje njegovu prijedlogu ostavlja male šanse da se isti usvoji. U prilog mu ne ide ni podatak od 79.7 posto građana Rumunjske koji su 2012. u jednom istraživanju rekli kako ne žele gej osobu za susjeda, dok ih 53 posto želi zabraniti homoseksualnost zakonom.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike