FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Damir Stojić i mit o neprilagodljivosti Katoličke crkve

objavljeno:

17. 03. 2014.
Damir Stojić i mit o neprilagodljivosti Katoličke crkve

Trenutno se čini kao da su LGBT osobe i seksualne prakse katoličke pastve jedine teme kojima se bavi Katolička crkva u Hrvata. I doima se kao da o tim pitanjima nema mnogo toga za ponuditi osim niza kategoričkih NE upakiranih u jeftino teologiziranje izraženo kičastom retorikom ispod koje se krije još veće NIŠTA.

Kada Damir Stojić u mainstream mediju ponovi katoličku dogmu i upakira je u svojevrsni medijski soundbite, onda se doista može govoriti o potpirivanju mržnje i diskriminacije u javnom prostoru (KlikKlik). Ali to otvara i pitanje samog položaja Katoličke crkve u hrvatskom društvu. Može li trenutni javni nastup kakav ima Katolička crkva donijeti ikome išta dobro?

Podaci  Zavoda za statistiku prikupljeni prilikom popisivanja stanovništva 2011. godine pokazuju trend opadanja deklariranih katolika. Još je pogubniji trend za Katoličku crkvu broj deklariranih katolika koji su katolici samo i jedino na razini deklaracije, svojevrsnog kulturno-identitetskog iskaza koji u praksi ni najmanje ne korespondira s dogmama kakve zastupa Katolička crkva. Takvi su katolici za Damira Stojića ‘gori i od komunista i od ateista’.

Radi se zapravo o nagomilavanju kontroverznih i fundamentalističkih stajališta u javnom prostoru s ciljem prikupljanja pozornosti, upravo onoga što Katoličkoj crkvi sve više nedostaje.

Prominentni teolozi više ne izlaze u javnost s temama iz duhovnog života kojima se Katolička crkva sve do nedavno bavila (uz naravno uvijek prisutne nacionalističke tendencije). Danas teolozi postaju medijske ličnosti koje prilagođavajući svoju retoriku medijskim i tržišnim apelima, govoreći o seksu i dnevno-političkim pitanjima, pokazuju koliko je katoličanstvo u svojoj suštini prilagodljivo, suprotno od uvriježenog mišljenja kako ono teško ide u korak s vremenom.

Ta je predrasuda zapravo potpuno pogrešna. Katolički diskurs je u svojoj suštini savršeno prilagodljiv. Budući da je institucija Katoličke crkve i osnovana radi kapitaliziranja nad ljudskom potrebom za duhovnošću, ona će se uvijek ponašati tako da se predstavi kao najbolji predstavnik zadovoljavanje te ljudske potrebe. A takvo ponašanje zahtjeva ogromnu sposobnost prilagodbe. Naravno, strategije kojim se pri tome služi razlikuju se ovisno o datom povijesnom i društvenom kontekstu.

Kako bi se uspjela nametnuti u javnom prostoru, Katolička crkva proizvodi medijske ličnosti poput Damira Stojića koji se ističu svojim scenskim nastupom i ekstremističkim stavovima: dvije stvari koje će zagarantirano privući pozornost medija i tako omogućiti Katoličkoj crkvi da nastavi biti relevantan akter u hrvatskom javnom životu.

Inzistirajući na temama iz područja ljudske spolnosti, čak i bez ulaženja u sam njezin sadržaj, jasno je da se radi o prilagođavanju Katoličke crkve zahtjevima medija. Kada prije je neki katolički svećenik trubio u medijima kako svojim studentima rado govori o oralnom seksu? Nikad prije. Time je zauvijek razbijena predrasuda o tobožnjoj neprilagodljivosti Katoličke crkve.

Ono što je sporno je smjer njezine prilagodbe koji nikome neće donijeti ništa dobroga. Vjernici će postajati sve više svjesni ogromnog raskoraka između svojih svakodnevnih praksi i crkvenog nauka, a na taj će raskorak početi odgovarati nekonfesionalnim vjerovanjem ili naprosto – nevjerovanjem.

Ako je Katolička crkva već toliko prilagodljiva da može birati teme o kojima će govoriti ovisno o aktualnim političkim, medijskim i ekonomskim okolnostima, zašto je odabrala taj drugi ‘đavolji’ put potpirivanja nesnošljivosti i prijepora? Zašto ne izlazi u javnost s temama o kojima postoji konsenzus u hrvatskom društvu?

Budući da često čujemo kako je katoličanstvo duboko ukorijenjeno u tradiciju hrvatskog naroda, je li moguće da ne postoji niti jedna tema oko koje bi se čitav taj narod mogao složiti? Na pamet mi pada meta-narativ koji je vrlo aktualan i u biblijskim i u svjetovnim povijesnim tekstovima, a tiče se raspodjele bogatstva u društvu. Mislim da o tom pitanju biblija ima također dogmatski jasan stav. Šteta što ga hrvatski teolozi nikad ne izgovaraju u javnosti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike