Zaoštrava se državna homofobija u Zimbabveu

Ploice

Nakon što je zimbabveski predsjednik najavio zaoštravanje već ionako homofobne politike te afričke države prema LGBT osobama, policija je optužila gej organizaciju zbog održavanja sastanaka bez dozvole.

Policija je danas izvršila raciju u hotelu u kojem se održavao sastanak gej aktivista i uhitila dvojicu gej vođa.

Zimbabveska LGBT organizacija GALZ (The Gays and Lesbians of Zimbabwe) održavala je danas medijski trening s oko 20 prisutnih aktivista za ljudska prava u Bronte Hotelu u gradu Harareu.

Policija je stigla u hotel i zatražila očitovanje organizatora sastanka.

Policajci su inzistirali na legitimiranju sudionika te su zapisali njihova imena, osobne podatke i adrese.

Voditelj obuke i koordinator GALZ-a odvedeni su na ispitivanje u policijsku postaju. Tereti ih se za prekršaj iz članka 25 Zakona o sigurnosti koji se primjenjuje kako bi se vršio progon nad osobama koje su kritične prema predsjedniku Robertu Mugabi.

Članak glasi: ‘Svaki organizator javnog okupljanja, demonstracije ili povorke koji prethodno ne obavijesti policiju o svojem naumu kriv je za kazneno djelo i kaznit će se novčanom kaznom od 2000 dolara ili godinom dana zatvora ili oboje’

GALZ, koji se već godinama nalazi na meti progona države, još nije izdao službeno očitovanje o incidentu.

Organizacija je inače pobijedila u dva sudska spora prošle godine.

U siječnju GALZ je dobio presudu na Vrhovnom sudu protiv zimbabveske policije koja je zaplijenila njihova računala i publikacije.

Mjesec dana kasnije, Vrhovni je sud presudio u korist predsjednika GALZ-a kojeg je država teretila za kazneno djelo vođenja neregistrirane organizacije.

GALZ već godinama djeluje u Zimbabveu s čestim okršajima s radikalno homofobnom državnom administracijom. Zimbabveski je predsjednik jednom prilikom kazao kako će LGBT osobama ‘odrubiti glave’.

Usprkos uspješnoj borbi protiv državne homofobije, postoje indicije kako se homofobna klima zaoštrava u toj zemlji, prateći trendove u državama koje su usvojile drakonske anti-gej zakone poput Ugande i Nigerije.

Leave a Reply