FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Hrvatski umjetnici i Marina Abramović u Ateni

objavljeno:

5. 03. 2014.
Hrvatski umjetnici i Marina Abramović u Ateni

Hrvatska udruga Domino predstavlja svoj program unutar opsežnog devetodnevnog festivala „Transitions“ u Ateni, posvećenog umjetnicima Balkana, a na kojemu sudjeluje i Marina Abramović.

Ovaj geopolitičko-kulturni događaj osmišljen je s ciljem produbljivanja dijaloga s društvima koje su u posljednjih dva desetljeća bili svjedoci radikalnih političkih i gospodarskih promjena. Katia Arfara, umjetnička ravnateljica festivala Transitions 1. Balkans i umjetnička ravnateljica Kazališta i Plesa Kulturnog centra Onassis opisala je festival: “Devet dana umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunjske i Moldove koji su posljednjih godina uzdrmali međunarodnu scenu svojim radikalnim formama i visoko politiziranim praksama, transformirat će Kulturni centar Onassis u otvorenu platformu za umjetničku razmjenu i kritičko razmišljanje, rušeći pritom vodeće tabue i stereotipove. Umjetnici pozvani na Balkan festival rođeni su u doba pravog socijalizma, svjedoci su nasilja i kaosa postkomunističkog razdoblja, a sada žive u krizi neo-liberalnog gospodarskog modela. Ovo je multidisciplinarni festival koji se artikulira kroz vrlo važne teme upravo za ova problematična vremena: kriza identiteta, nacionalizam, imigracija i nužnost da se stvori učinkovito civilno društvo.“

U suradnji s uglednim kulturnim centrom Onassis, udruga Domino na festivalu će sudjelovati kuratorski i programski – kustos segmenta festivala je Zvonimir Dobrović, predsjednik Domina koji će, kao uvod za Dominovu poznatu Noć performansa 7. ožujka održati javni razgovor s uglednom crnogorskom umjetnicom Marinom Abramović. Manifestacija Noć performansa jedan je od glavnih kulturnih izvoznih „brendova“ udruge Domino, i inače poznate po brojnim međunarodnim suradnjama. Događaj je osmišljen u sklopu Festivala Perforacija i do sada je svoja izdanja doživio, uz Zagreb, Split  i Beograd, i u Ljubljani,  Skoplju, Brestu (Francuska), Portlandu (SAD) i Caenu (Francuska).

Na Noći peformansa nastupit će, među ostalim, domaći umjetnici Alen i Nenad Sinkauz, Bruno Isaković i Petra Kovačić. Na manifestaciji se očekuje između 800 i 1200 posjetitelja. Dodatno, 5. ožujka se održava i „Invazivna večera“ u organizaciji Domina, koja spaja ekologiju, kulinarstvo i izvedbene umjetnosti u jedinstvenu formu s ciljem podizanja svijesti o invazivnim vrstama.

 „Ključni trenutak mojeg dugogodišnjeg istraživanja regije Balkana bilo je kad sam upoznala Zvonimira Dobrovića tijekom Festivala Perforacija u Zagrebu 2012. Smatram da su upravo Perforacije glavna balkanska platforma za performans, kazalište i ples koja podupire radikalu interdisciplinarnu umjetnosti ne samo eminentnih umjetnika, već i mladih umjetnika u usponu. Kad sam doživjela Noć performansa i Večer invazivnih vrsta, bila sam uvjerena da će pozivanje Dobrovića da pripremi sličan program u Ateni ponuditi grčkoj publici najznačajnije balkanske umjetnike, a istovremeno produbiti u njima svijest o ekologiji. Smatram da su ova dva događaja samo prvi korak dugoročne suradnje Kulturnog centra Onassis, Festivala Perforacija i nezavisne balkanske umjetničke scene.” – nadodala je Katia Arfara.

Festival 16. travnja zatvara hrvatski kolektiv Živa muzika, koji se nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha u zagrebačkim klubovima ovime predstavlja i grčkoj publici.

Onassis Cultural Center predstavlja festival Tranzicije, šireći i produbljujući kulturni dijalog društava u radikalnim političkim i ekonomskim promjenama kao i ekstremnim socijalnim fenomenima, s fokusom na dinamičke umjetničke scene. Ove godine posvećen je Balkanu. Devet dana, umjetnici iz cijelog područja probijaju granice performasa, plesa, teatra, vizualnih umjetnosti i glazbe, otkrivajući neviđenu stranu Balkana. Umjetnička direktorica festivala je  Katia Arfara, a kuratori su Zvonimir Dobrović, Christos Carras, Katia Arfara i Marta Popivoda.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike