FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Gej Uganđani zapadnim vladama: ‘Ne prekidajte potporu, bit će nam još gore!’

objavljeno:

27. 02. 2014.
Gej Uganđani zapadnim vladama: ‘Ne prekidajte potporu, bit će nam još gore!’

Nakon što su SAD, Velika Britanija, Nizozemska, Danska i Norveška stopirale novčanu pomoć Ugandi zbog nedavno izglasanog anti-gej zakona (KlikKlik), gej aktivisti iz te zemlje upozorili su kako bi takva odluka nekih zapadnih zemalja mogla dodatno otežati borbu protiv homofobije.

Upozoravaju kako će pozivanje na ukidanje financijske pomoći Ugandi otežati i samu borbu protiv anti-gej zakona.

Nekoliko ugandskih zagovornika LGBT prava strahuje kako će političari izravno okriviti gej osobe za ukinutu financijsku pomoć što će dodatno rasplamsati već ionako snažnu društvenu netrpeljivost prema njima.

Podsjećamo, glasnogovornik nizozemske vlade potvrdio je jučer kako je nizozemska subvencija za ugandski pravni sistem u iznosu od 9,6 milijuna eura zamrznuta.

Sličnu su odluku donijele i vlade Danske i Norveške koje su 8,5 milijuna eura državnih subvencija Ugandi preusmjerile prema humanitarnim organizacijama.

Velika Britanija također je stopirala subvenciju za Ugandu i preusmjerila novac u organizacije civilnog društva.

I švedska je vlada najavila kako će revidirati svoju novčanu potporu Ugandi.

Predsjednik afričke LGBT Out and Proud grupe Edwin Sesange je kazao: ‘Financijske potpore u različitim oblicima pomažu svim običnim ljudima u Ugandi, uključujući i LGBT osobe za čija se prava mi zalažemo’

‘Stoga će posljedice ove odluke biti da niti LGBT osobe u Ugandi neće moći pristupiti uslugama koje omogućavaju upravo strane financijske potpore’

‘Naši roditelji, sestre, braća, prijatelji i ostala rodbina također će postati žrtve. Nasuprot tome, većina zagovornika homofobije u Ugandi mogu si priuštiti luksuzan život bez da budu ovisni o projektima koje omogućuju strana financijska sredstva’

Sesange je dodao: ‘Političari i anti-gej inkvizitori koriste ovu prijetnju razvijenih zemalja kako bi uvjerili ljude da Zapad koristi financijska sredstva kako bi utjecao na širenje homoseksualnosti u Ugandi’

‘Zapadni vođe moraju uzeti u obzir rizike svojih strategija prije nego što LGBT osobe plate cijenu zbog njihovih postupaka’, upozorava Sesange.

S njegovom procjenom slaže se i ugandski LGBT aktivist Val Kalende koji trenutno živi u Kaliforniji. On smatra kako će se zbog odluke zapadnih zemalja da stopiraju financijska sredstva, LGBT zajednica suočiti s još većom količinom nasilja.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike