Studija otkrila: Homofobi umiru mlađi

heartDisease_1484124c

Američka studija objavljena ovog mjeseca u časopisu American Journal of Public Health utvrdila je negativne zdravstvene posljedice homofobije.

‘Homofobi umiru 2.5 godina mlađi od heteroseksualaca bez predrasuda prema LGBT osobama’, otkrila je studija koja sugerira da netrpeljivost prema gej i trans osobama nije loša samo za zdravlje onih koji su predmet diskriminacije, već i za one koji diskriminiraju.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Columbia i Sveučilišta u Nebrasci utvrdili su višu stopu smrtnosti među homofobima, bez obzira na njihov socio-ekonomski status i ostale zdravstvene čimbenike.

‘Heteroseksualci koji su iskazivali višu razinu anti-gej predrasuda imali su veći rizik od smrti od onih koji su iskazivali manju razinu anti-gej predrasuda. Također, daljnja obrada podataka otkrila je da su anti-gej predrasude povezane s povećanim rizikom od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima’

‘Ovi rezultati doprinose rastućem broju istraživanja koja upućuju na to da smanjivanje predrasuda može imati pozitivne zdravstvene učinke i za većinske i za manjinske društvene grupe’, zaključili su istraživači.

Brojne studije su pokazale kako homofobija negativno utječe na zdravlje LGBT osoba, a smatra se da je ovo prva studija koja pokazuje da homofobija dolazi sa zdravstvenim rizicima ne samo za LGBT osobe, već i za homofobe.

Leave a Reply