FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Procurila brošura singapurskih obiteljaša: Jesu li i hrvatski obiteljaši ovako krenuli?

objavljeno:

18. 02. 2014.
Procurila brošura singapurskih obiteljaša: Jesu li i hrvatski obiteljaši ovako krenuli?

Tajna brošura singapurskih katoličkih lobista, u kojem čelnici tamošnjeg obiteljaškog pokreta instruiraju fundamentalističke katolike kako najbolje lobirati vladu protiv ukidanja zakona o sodomiji uvedenog za doba kolonijalizma, proširila se Internetom i zaprepastila međunarodnu javnost.

Brošure su kreirali lokalni obiteljaši u kojima objašnjavaju ljudima kako lobirati zastupnike protiv ukidanja kontroverznog članka 377A Kaznenog zakona koji je na snazi još iz doba kolonijalizma, a koji kriminalizira spolni odnos između muškaraca.

‘Ovaj priručnik nije namijenjen masovnoj distribuciji svima u vašoj crkvi, ili svima koje poznajete na Planeti Zemlji’, stoji u priručniku.

‘Razlog je jednostavan. Neće svi razumjeti logiku onoga što radimo. Neće svatko imati razumijevanja. To je za očekivati’

Umjesto toga, brošura nudi upute župnicima kako formirati tajne akcijske skupine istomišljenika unutar svojih zajednica koji žele ‘pomoći tihoj većini u Crkvi da progovori protiv ukidanja zakona koji kriminalizira homoseksualnost’.

U brošuri stoji i prijedlog samog pisma kojeg bi ‘zabrinuti katolici’ trebali poslati svojim predstavnicima u parlamentu.

‘Ja sam mladi samac. Pišem Vam jer me zastrašuje put kojim je krenulo današnje društvo. Imam prijatelje homoseksualce. Ni na koji način ih ne diskriminiram. Stalo mi je do njih, ali ne podržavam njihov životni stil’

‘Volio bih da uzmete u obzir moje stajalište da je gej i lezbijsko ponašanje neprirodno. Istospolni brak je pogrešan. To ne smije postati norma u Singapuru’

Vodič također upućuje učitelje da kažu svojim zastupnicima kako strahuju kako će se u školama početi promovirati homoseksualnost kao prihvatljiva norma te da napišu kako će ukidanje članka 377A ‘uništiti instituciju obitelji u Singapuru’.

Iako se hrvatsko i singapursko društvo razlikuju u svojem generalnom stavu i tretmanu prema LGBT osobama, njihovi nacionalni obiteljaški pokreti dijele jednak modus operandi. Određuju maksimalne ciljeve koje u svojim zemljama mogu postići s obzirom na postojeće zakonodavstvo i javno mnijenje i iste opravdavaju pozivanjem na simbolički moćnu instituciju ‘obitelji’, istovremeno prešućujući činjenicu kako su brojne obitelji isključene iz njihovog fundamentalističkog imaginarija.

I kao što ovaj singapurski slučaj pokazuje, obiteljaški javno-politički angažmani za utjecanje na sekularno zakonodavstvo uvijek započinju na istom mjestu – u mračnoj sakristiji lokalne župe.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike