‘Drugačiji sport je moguć?’ – Umjetnički projekt o LGBTIQ alternativama mainstream sportu

Izlozba-u-Malom-salonu-o-vidljivosti-LGBTQ-osoba-u-sportu_ca_large

Danas u 19 sati u Rijeci bit će otvorena izložba ‘Drugačiji sport je moguć?’ autora Željka Blaće koja tematizira problem homofobije i pitanje vidljivosti LGTBQ osoba u sportu. Izložba će se održati u Malom salonu na adresi Korzo 24.

Osim izložbe, održat će se i program radionica, diskusija i projekcija koji će trajati od 17. do 27. veljače, a organiziraju ih udruga qSPORT u suradnji s Muzejem Moderne i Suvremene Umjetnosti u Rijeci, Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci; kvadart, Prostorom Plus;Queer prostor te umjetnicima i inicijativama koje djeluju u polju sporta i protiv diskriminacije.

Prema riječima Antonija Kiselića na jučerašnjoj konferenciji za novinare, oni su u proteklih šest godina sudjelovali u različitim sportskim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, a u borbi protiv diskriminacije važno im je omogućiti vidljivosti, kako bi se pokazalo da sport uključuje različite spolne i rodne identitete, a nije rezerviran samo za heteroseksualne osobe, piše Novi list (KlikKlik).

Povodom nebrojenih medijskih natpisa, kampanja i protesta vezanih uz višestruko problematične Olimpijske igre u Sočiju, ovaj će projekt pokušati smjestiti ulogu mainstream sporta u suvremenim društvima, pogotovo u kontekstu LGBTIQ sportaša koji se često susreću s brojnim problemima u sferi sporta.

‘Suvremeni sport (hiper natjecateljski, komercijalizirani, institucionalizirani, politizirani…) je često nekritički percipiran – osobito kao mehanizam kapitalističke ideologije u svojoj funkciji globalizatora/normalizatora društ(a)va. Jednako je i izvor nebrojenih frustrirajućih iskustava za (queer) mlade, (trans) pojedince i druge koji se ne uklapaju u postojeće norme’, objašnjavaju organizatori.

‘Ako se Sport (kao Umjetnost) može pojmiti kao laboratorij i mjesto ispitivanja, onda je potencijalno jedno od najvećih polja za društvene, kulturne i političke eksperimente, ali i inovacije u suvremenim društvima’.

‘Ova izložba i program QueerSport.LAB je dio šireg međunarodnog postupka kreativnog preispitivanja tenzija Sporta i LGBT/Queer realnosti. Umjetnici i zajednice predstavljeni svojim radovima i dokumentacijom – ukazuju na neke od mnogih smjernica u kojima angažman može operirati protiv normativnosti sporta kroz queer ekspresiju. Iako fizički udaljeni, ograničeni kontekstima i s različitim metodama i mrežama u kojim djeluju, svi dijele zajedničko razumijevanje sporta kao sporta koji nije ni fiksiran ni dan, već u njemu stalno treba potraživati i samo-organizirati se, te ponajvažnije imaginirati održive alternative’, dodaju.

Leave a Reply