- Queer.hr - http://queer.hr -

Moskovski Pride ipak održan!

Posted By On May 30, 2010 @ 5:36 pm In Politika,Vijesti | No Comments

Tridesetak ruskih LGB aktivista prevarilo je policiju i sigurnosne službe te održali “Flash mob Pride” na jednoj od glavnih moskovskih prometnica u poslijepodnevnim satima 29. svibnja.

Razvili su 20 metara dugačku zastavu i plakate na engleskom i ruskom jeziku na kojima pozivaju  za prava seksualnih i rodnih manjina, te su uzvikivali “ne homofobiji” i “Rusija bez homofoba”.

Kada je policija stigla nisu uspjeli zateći više nikoga, naime tijekom prijepodneva organizatori su slali dezinformacije putem blogova i internet stranica, te je najavljeno područje zatvoreno od strane policije. Time je ovo prvi od 5 moskovskih Pride povorki koje su održane bez uhićenja.

Peter Tatchell koji je u Moskvi podržavao održavanje povorke, rekao je da je ovo velika politička i moralna pobjeda ruskih aktivista koji su nadmudrili gradonačelnika i policiju koji su zabranili moskovski Pride. Smatra ludošću da se borci za prava LGBTIQ populacije poistovjećuju s kriminalcima. Postavio je i pitanje dvostrukih standarda pri EU-ovoj podršci Prideova u Poljskoj i Latviji za razliku od ruskog Pride koji nije bio podržan. Također, veleposlanstva nisu odgovorila na molbu aktivista da se na području veleposlanstava održi moskovski Pride.

Na svojoj je stranici upozorio da je sud djelovao u suprotnosti s ruskim Ustavom, koji jamči slobodu izražavanja i pravo na prosvjed.

Francuski aktivist Louis-Georges Tin, koji je uspostavio Međunarodni dan borbe protiv homofobije, nazvao je ovaj protest “igrom mačke i miša”, prenosi AFP.  “Brzi protesti poput ovog najbolji su način da se istovremeno borimo za svoju slobodu i zaštitimo našu sigurnost.” Na povorci su prisustvovali i Peter Tatchell i Volker Beck, unatoč ozljedama koje su zadobili u sukobima s anti-gay prosvjednicima  u Moskvi 2007.

“Ovo je tužan dan za ruske demokracije. To je najnovije od mnogih suzbijanja građanskih sloboda koje se događaju u navodno demokratskoj Rusiji. Mnogi drugi prosvjedi su također zabranjeni.” – kaže Tatchell i nastavlja:  “Ovo je mnogo veće pitanje od onog za prava homoseksualaca. Mi se borimo za pravo na prosvjed svih Rusa – gay i straight.”

Kako je to izgledalo pogledajte ovdje

 

 

Foto: GayRussia.Ru/Kirill Nepomnyaschiy


 

 

 


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/382/moskovski-pride-ipak-odran/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.