FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Gay par iz Malawija ipak pomilovan

objavljeno:

30. 05. 2010.

autor:Predsjednik Malawija pomilovao je gay par koji je bio osuđen na 14 godina zatvora. Par je pušten, ali samo zahvaljujući pritisku međunarodne zajednice jer homoseksualnost i dalje ostaje ilegalna u toj južnoafričkoj državi. Predsjednik Bingu wa Mutharika objavio je pomilovanje na “humanitarnim temeljima”.

“Ti su dječaci počinili zločin protiv naše kulture, religije i protiv naših zakona”, kazao je Mutharika. “No kao poglavar države ovim ih putem oslobađam iz zatvora bez ikakvih dodatnih uvjeta.” Mutharika je naglasio da Malawi ne dopušta “takve” brakove. “Oni su nečuveni u Malawiju i posve ilegalni.”

Podsjetimo: Malawi je osudio Tiwongea Chimbalangu i Stevena Monjezu koji su uhapšeni u prosincu, samo dan nakon proslave zaruka. Nakon oslobađanja aktivisti traže sigurnu kuću za par jer se strahuje da bi mogli biti napadnuti na slobodi. U Washingtonu je glasnogovornik Robert Gibbs također je pohvalio taj potez, potičući “kraj kriminalizacije seksualne orjentacije i spolnog identiteta”.

Međunarodna zajednica i na druge načine pritišće Malawi da ukine sporne zakone. Tako su se ranije ovog tjedna s predsjednikom Mutharikom sastali visoki dužnosnici organizacije U.N. AIDS te međunarodnih donatorskih organizacija i izrazili zabrinutost da bi zakoni kojima se kriminalizira homoseksualnost mogli tu ranjivu skupinu spriječiti da traži pomoć u liječenju AIDS-a. Malawi je jedna od 37 afričkih država u kojima je homoseksualnost ilegalna. Senegal je slična država, s mnogo brutalnijim postupcima: ondje je policija postrojila poznate homoseksualce i pretukla ih, a rulja je lani izvukla mrtvog homoseksualca iz groba, ispljuvala leš i ostavila ga pred domom njegovih starih roditelja.

Slično je i u Zimbabveu gdje su dva zaposlenika gay organizacije provela nekoliko dana u zatvoru s optužbama za posjedovanje nepriklanog materijala te zbog vrijeđanje predsjednika Roberta Mugabea, poznatog po napadima na homoseksualnu zajednicu. U Ugandi je nedavno predložen zakon kojim bi se homoseksualnost kažnjavala smrtnom kaznom. Čak su i u Južnoj Africi, jedinoj afričkoj državi u kojoj se priznaju prava homoseksualaca, lezbijke grupno siluju.

A u Malawiju su Chimbalanga i Monjeza osuđeni zbog neprirodnih spolnih činova i nepristojnosti na čak 14 godina zatvora – a javno su se mogla čuti mišljenja da dosuđena kazna nije dovoljna. Undule Mwakasungure, gay aktivist u Malawiju, smatra da postoji ozbiljna opasnost da se muškarcima naudi te im se traži sigurna kuća ili mogućnost napuštanja države.

Edi Phiri, koji je iz Malawija pobjegao u Britaniju prije pet godina, nakon što je pretučen kao homoseksualac, smatra da bi par trebao potražiti azil izvan Malawija. “Izaći će iz zatvora i što poslije?”, pita se Phiri. “Zajednica će iz izopćiti. Mislim da u Malawiju nisu sigurni.”

Obitelji osuđenog dvojca daju naslutiti da će oni učiniti upravo to.

Foto: Gayswithoutborders.wordpress.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike