FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Uoči izglasavanja Preporuke za suzbijanje homofobije u Europskom parlamentu, konzervativci ponovno dižu moralnu paniku

objavljeno:

31. 01. 2014.
Uoči izglasavanja Preporuke za suzbijanje homofobije u Europskom parlamentu, konzervativci ponovno dižu moralnu paniku

U Europskom parlamentu sljedeći će se tjedan glasovati o novom Preporuci za suzbijanje homofobije i transfobije u Europskoj uniji.

Preporuka se temelji na deset prethodnih zahtjeva Europskog parlamenta, izrađenih u posljednje tri godine, u kojima se nastoji izraditi detaljna strategija za postizanje jednakosti LGBT osoba.

Preporuka apelira na Europsku komisiju da pristupi izradi zakonskih prijedloga u područjima zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva i jednakog pristupa dobrima i uslugama.

Slični strateški dokumenti već postoje za integraciju Roma, ravnopravnost spolova i suzbijanje diskriminacije.

Glasnogovornica Europske pučke stranke i članica LGBT grupe u Europskom parlamentu Roberta Metsola kazala je: ‘Problemi s kojima se LGBTI osobe u Europi suočavaju, ozbiljni su: diskriminacija, nasilje i uznemiravanje uobičajeni su fenomeni koji se moraju rješavati’.

‘Usvajanje ove preporuke poslalo je snažnu poruku i pokazalo široki konsenzus svih stranaka u Europskom parlamentu da se ovi problemi moraju riješiti’.

Zastupnica u Europskom parlamentu, potpredsjednica LGBT grupe u Parlamentu i autorica usvojenog izvješća Ulrike Lunacek dodala je: ‘Ovo izvješće trebalo bi potaknuti Europsku komisiju da – napokon – predstavi koherentan plan za zaštitu ljudskih prava LGBTI osoba u brojnim područjima za koje je Komisija izravno odgovorna’.

‘Izvješće donosi uravnotežen pristup, a ja ću raditi sa svim političkim grupama kako bi se razjasnile bilo kakve dvojbe prije nego što tekst ode na plenarnu sjednicu“, kazala je autorica izvješća Ulrike Lunacek.

Preporuka za suzbijanju homofobije i transfobije dobio je jednoglasnu podršku Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove te pet političkih stranaka, ali i izazvao burnu reakciju neokonzervativaca.

Neke od konzervativnih udruga pokrenule su peticiju kojom pokušavaju sabotirati Preporuku šireći dezinformacije o njezinoj svrsi i ciljevima. Pri tome se služe svojim glavnim alatom, a to je dizanje moralne panike kako bi se umanjila argumentacijska razina rasprave, što uvijek ide u korist onima bez argumenata.

Straše građane već poznatom pričom o ‘rodnoj ideologiji’, iznoseći neistine kako bi izvješće sve države članice obvezalo na uvođenje bračne jednakosti.

Na svojim stranicama, parlamentarni odbor za LGBT prava pojasnio je o čemu se zaista radi u izvješću (KlikKlik).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike