FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Saborski odbor za ljudska prava prihvatio Zakon o životnom partnerstvu. HDZ i Petir dali svoje mišljenje.

objavljeno:

30. 01. 2014.
Saborski odbor za ljudska prava prihvatio Zakon o životnom partnerstvu. HDZ i Petir dali svoje mišljenje.

Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina podržao je jučer, sa šest glasova za i dva HDZ-ova glasa protiv, prijedlog zakona o životnom partnerstvu, a ministar uprave Arsen Bauk je poručio kako su se takvim prijedlogom pokušala pomiriti razmimoilaženja u društvu te ocijenio kako je riječ o ‘demokratskom kompromisu’, piše Jutarnji list (KlikKlik).

‘S ljudskim pravima ne smiju se raditi kompromisi’, poručila mu je Sanja Juras iz udruge Kontra.

Pravo na zaštitu obiteljskog života, kazala je, jest ljudsko pravo i ono je zaštićeno nizom konvencija i propisa.

‘Politika ove vlade je diskriminatorna i segregacijska’, uvjerena je Juras koja traži da se ta pitanja riješe obiteljskim zakonom.

‘Zajednica osoba istog spola neće se zvati brak te takve životne zajednice neće imati pravo posvajati djecu’, kazao je Bauk predstavljajući zakonski prijedlog te je opovrgnuo javne prozivke kako se njime otvara mogućnost posvajanjima djece na mala vrata.

‘Mi smo već otvorili vrata posvojenju, a ne da se s posvojenjem ide na mala vrata’, rekla je HDZ-ova Ivanka Roksandić.

‘Zakinut će se određeni broj djece u domovima za potencijalne posvojitelje jer su ti potencijalni posvojitelji druge spolne orijentacije’, rekla je Juras zapitavši se šalje li se tako poruka da su LGTB osobe opasnost za djecu i marginalna skupina.

Mirela Holy (OraH) suglasila se s primjedbama LGTB zajednice, no rekla je kako će taj zakonski prijedlog, koji bi se uskoro trebao naći u Saboru na prvom čitanju, podržati.

‘Ako govorimo o ljudskim pravima onda bi bilo normalno da tu problematiku obrađuje Obiteljski zakon, ali očito za to ne postoji politička volja i spremnost u društvu’, rekla je Holy.

SDP-ov član Odbora Domagoj Hajduković rekao je kako i on osobno smatra da je to pitanje trebalo biti regulirano obiteljskim zakonom. ‘Ljudska prava nikada nisu jednodimenzionalni problem, a zaštita djece ima prioritet, ali ne zaštita djece od homoseksualnih zajednica već od društva’, rekao je.

‘Zakon je u suprotnosti s Ustavom’, uvjerena je vanjska članica Odbora za ljudska prava Marijana Petir.

Ponovila je stav udruge ‘U ime obitelji’ kazavši kako se, s obzirom na nedavni referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene, izigrava temelj demokracije.

‘Ministar nas kao u ‘Carevom novom ruhu’ uvjerava da ne vidimo nešto što vidimo, a vidimo da se pokušava izjednačiti brak i zajednica istospolnih zajednica što je i pravno i životno neprihvatljivo’, poručila je ‘ljudskopravaška’ političarka Petir.

‘Uređujete prava djece zakonom kojim se uređuju odnosi odraslih osoba’, predbacila je Petir vladajućima.

‘Zašto se toliko inzistira na tom zakonu s obzirom da po popisu stanovništva postoji samo 70 takvih parova’, pitao se Ante Babić (HDZ) . Brine ga, kazao je, i što će biti sa socijalnim radnicima, matičarima i drugih koji će u provođenju toga zakona sudjelovati te imaju li oni pravo na priziv savjesti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike