NAJAVA: ‘Nečastive’ ponovno u Zagrebu

isakovic-press

Jedna od uspješnijih hrvatskih plesnih izvedbi nakon turneje po Americi i Japanu, ponovno dolazi u Zagreb. Predstava „Nečastive“ („Denuded“) oduševila je publiku New Yorka, Chicaga i Tokija, a tijekom 2014. godine odlazi na širu turneju po SAD-u te na gostovanja u Grčku, Južnu Koreju, Japan i Filipine.

Predstava Nečastive, autora, koreografa i plesača Brune Isakovića, održat će se 2. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu s početkom u 20 sati. Predstava je nastala tijekom umjetničke rezidencije Brune Isakovića i Pavla Heidlera u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, kroz program Perforacija i Mreže za izvedbene umjetnosti.

Tom se predstavom otvara izvedbeni dio Queer Zagreb Sezone, koja će u prvom polugodištu predstaviti dvadesetak umjetnika iz Australije, Sjeverne Amerike, Azije i Europe, uz posebno bogat program posvećen odnosu roda i koreografije u svibnju.

Ideja za Nečastive rađa se iz okvira koje je postavio prethodni Isakovićev rad Zaziv, u kojem izvođač fizičkim ekspresijama, ali zapravo i mnogo širom scenskom prisutnošću koja daleko nadilazi isključivo tjelesni pokret, asocira na odnos svjetovnog i duhovnog.

Predstava Nečastive u tom smislu nastavlja započeto istraživanje i dublje dotiče moguće transformacije tjelesnosti istovremeno ih oslobađajući automatizma pridavanja značenja onome što smo u određenom momentu sposobni vidjeti, prepoznati, iskusiti.

Dedramatizirajući vrlo jednostavnom strukturom izvedbe klasični narativ, a ujedno ne odustajući od linearnog i logičnog razvoja pokreta, geste i glasa na sceni, Nečastive preispituju jedinstveni odnos izvođača i svake osobe u publici. S obzirom na intimnost i osobnost ove intenzivne izvedbe, upravo u toj povjerljivoj komunikaciji s publikom i zrcaljenju emocija / pogleda / odmaka, otvorena nam je mogućnost odnosa, bez obzira u kojoj mjeri on na kraju bio ostvaren.

Nečastive su s velikim uspjehom izvedene u Chicagu, New Yorku i Tokiju, a tijekom 2014. u planu je šira turneja po SAD-u, zatim daljnja gostovanja u Grčkoj, Južnoj Koreji, Japanu, Filipinima i drugdje.

Bruno Isaković rođen je u Zagrebu, a diplomirao suvremeni ples u Amsterdamu. U Zagrebu je član Studija za suvremeni ples, surađuje s brojnim koreografima, samostalno koreografira te drži plesne radionice.

Odmah nakon Zagreba Nečastive putuju u Seul i Tokijo gdje će Isaković održati i stručnu plesnu radionicu te zajedno sa Zvonimirom Dobrovićem, umjetničkim direktorom Queer Zagreba, i predavanje na temu „Nezavisne umjetničke produkcije u Hrvatskoj“.

Leave a Reply