FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zakon o životnom partnerstvu prošao Odbor za zakonodavstvo. HDZ suzdržan.

objavljeno:

22. 01. 2014.
Zakon o životnom partnerstvu prošao Odbor za zakonodavstvo. HDZ suzdržan.

Danas počinje proljetno zasjedanje Sabora koje će trajati do sredine srpnja. Jedna od prvih tema koje će se pojaviti na dnevnom redu Sabora je Prijedlog zakona o životnom partnerstvu.

Prijedlog zakona jučer je predstavljen Odboru za zakonodavstvo, piše T-portal (KlikKlik). Sutra će Prijedlog zakona doći će pred Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb.

Većinom glasova Odbor za zakonodavstvo podržao je prvo čitanje Zakona o životnom partnerstvu, no suzdržani su nakon rasprave ipak bili HDZ-ovi članovi Odbora. Razloge za svoju suzdržanost HDZ-ovci nisu iznijeli, a kako je još prošle godine u prosincu rekao njihov Željko Reiner, HDZ će zauzeti stav kada prijedlog dođe na saborske klupe. U njemu će onda moći pročitati i obrazloženja koja je danas na sjednici Odbora za zakonodavstvo iznio ministar uprave Arsen Bauk.

‘Prijedlog zakona odražava realni društveni kontekst u kojem se nalazi Hrvatska u pogledu odnosa prema položaju istospolnih zajednica u hrvatskom društvu. Nadalje, prijedlog zakona jasno odražava svijest kako je potrebno sveobuhvatno regulirati položaj istospolnih zajednica kako bi se uklonile postojeće prepreke njihovoj društvenoj jednakosti te ispunile ustavne i europske pravne obveze. Kao što je navedeno, prijedlog zakona odražava i obvezu jednakog dužnog poštovanja prema svim građanima, kako u izjednačavanju istospolnih zajednica s pravima priznatim heteroseksualnim zajednicama tako i na razini simbolike, kao što je na primjer način i postupak sklapanja životnog partnerstva.

‘Istovremeno, prijedlog zakona održava i činjenicu da značajan dio građana ima određenu bojazan ili skepsu u pogledu značajnih intervencija u načine na koji je tradicionalno uređen obiteljski život u hrvatskom društvu. Bez obzira smatra li netko takav stav utemeljenim ili ne, činjenica je kako se radi o legitimnom demokratskom pravu na drugačije mišljenje. Prijedlog zakona je pokušaj demokratskog kompromisa između vrijednosnih stajališta i svjetonazora koji se trenutno nalaze u tenziji u hrvatskom društvu’, kazao je Bauk.

Kako je pojasnio, aktualni Zakon o istospolnim zajednicama osigurava samo pravo na međusobno uzdržavanje i pravo na stjecanje zajedničke imovine, dok bi novi Zakon o životnom partnerstvu istospolnim zajednicama omogućio sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis istog u registar životnog partnerstva. Osim toga, zakonom bi se obuhvatili pravni učinci istospolne zajednice, koji bi se odnosili i na neformalnu istospolnu zajednicu, kao što su: opća prava i obveze, uzdržavanje u okviru zajednice, imovinski odnosi životnih partnera, nasljeđivanje, porezni status životnog partnerstva, status životnog partnerstva u mirovinskom osiguranju, sustavu socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, u pogledu zapošljavanja i radnih odnosa, pristupa javnim i tržišnim uslugama te javnopravni položaj životnog partnerstva (sloboda kretanja, azilantska zaštita, privremeni boravak i spajanje obitelji, stjecanje hrvatskog državljanstva).

Zakon je u raspravi pohvalio i SDP-ov Peđa Grbin, koji je podsjetio i na presude Europskog suda za ljudska prava i Europskog suda pravde, koji su istospolnu zajednicu definirali kao obitelj i ustvrdili da se osobama u istospolnoj zajednici ne smije uskratiti nijedno pravo koje ima bračna zajednica.

‘Ovaj zakon predstavlja minimum koji smo morali ispuniti kako bismo poštivali sudove koje smo svojom voljom izdigli iznad naših sudova’, rekao je Grbin. Založio se da se istospolnim zajednicama omogući posvajanje djece, a s njim se složila i Sanja Juras iz udruge Kontra.

‘Što se tiče posvajanja djece, smatramo da je potrebno da se uredi i ovo pitanje budući da se ovdje radi o diskriminaciji. Nema nikakvog razloga zbog kojeg istospolni parovi ne bi trebali imati pravo na posvajanje i zbog kojeg bi posvajanje djece trebalo biti ograničeno na maćehu i očuha, a ne bi se dopustilo životnom partneru. Svi roditelji, odnosno budući posvajatelji moraju proći ista rigorozna pravila, ali nema nikakvog razloga da se to pravo uskrati jednom djelu mogućih posvajatelja samo zbog njihove spolne orijentacije’, kazala je Juras.

U Vladi takav korak zasad ne misle napraviti. Bauk je kazao kako Prijedlog zakona o životnom partnerstvu ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere, međutim predviđa mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera.

Pritom zakon predviđa dvije mogućnosti – roditeljsku skrb (životni partner, koji nije roditelj djeteta, bio bi stavljen u položaj koji je usporediv s položajem koji u bračnim zajednicama imaju očuh ili maćeha prema djeci svog bračnog druga; takva osoba ne bi postala roditelj djeteta, ali bi do njegove punoljetnosti stekla obvezu brinuti o interesima djeteta, op. a.) te partnersku skrb (mogućnost stjecanja partnerske skrbi nastala bi tek nakon smrti životnog partnera roditelja djeteta, pod uvjetom da drugi roditelj djeteta nije živ; izuzetno partnerska skrb se može steći i za života roditelja djeteta koje živi u životnom partnerstvu, ako drugi roditelj nije poznat.)

SDP-ovi zastupnici u raspravi su zapitali i može li se hetereoseksualnim zajednicama koje ne žele sklapati brak omogućiti sklapanje životnog partnerstva. Naime, dio prava koje razrađuje prijedlog Zakona o životnom partnerstvu nije omogućen izvanbračnim zajednicama čiji status regulira Obiteljski zakon. Kako je pojašnjeno, u Ministarstvu socijalne politike svjesni su tog problema te će to biti razrađeno u Obiteljskom zakonu koji je već prošao prvo čitanje u Saboru.

Podsjećamo, Vlada je u javnoj raspravi odbila usvojiti prijedlog građana da se institucija životnog partnerstva otvori i raznospolnim parovima. Razlog za to nije samo nesrazmjer u opsegu prava između životnog partnerstva i izvanbračne zajednice, već i međunarodne obveze koje je preuzela Hrvatska.

Naime, u slučaju Valliantos protiv Grčke, Sud u Strasbourgu presudio je u korist Grigorisa Valliantosa koji je sa svojim partnerom podnio tužbu zbog toga što mu grčka država onemogućuje sklapanje civilnog partnerstva. Radi se o pravu koje Grčka omogućuje raznospolnim parovima pa je stoga najviša europska institucija za ljudska prava ovom presudom službeno potvrdila da se radi o diskriminatornoj praksi.

‘Logično je zaključiti da ta odluka vrijedi i u obrnutom smjeru, tj. da su zemlje Europske unije zakonske okvire koje nude istospolnim zajednicama dužne ponuditi i onima u kojima su partneri različitog spola’, upozorili su građani u javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o životnom partnerstvu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike