FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ruža Tomašić u Europarlamentu: ‘Žao mi je što se tema spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava našla na dnevnom redu’

objavljeno:

16. 01. 2014.
Ruža Tomašić u Europarlamentu: ‘Žao mi je što se tema spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava našla na dnevnom redu’

Nakon što je u prosincu prošle godine Europski parlament odbio prihvatiti tzv. Estrela izvješće kojim se predlaže da pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje i pravo na spolni odgoj postanu ljudska prava, održana je plenarna sjednica na temu ‘Nediskriminacija u okviru spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava’.

Cilj je pronaći kompromisno rješenje glede niza važnih pitanja iz područja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

‘Svi znamo da treba muškarac i žena da se začne dijete. Onaj čas kada dođe vrijeme da žena može sama, bez pomoći muškarca, začeti to dijete, onda može sama i odlučivati o tome djetetu’, rekla je danas na sjednici hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić

‘Diskriminacija je svevremenski problem za kojega je teško pronaći univerzalno rješenje. Držim i duboko vjerujem kako svi građani moraju biti jednaki pred zakonom i da moramo poštovati ljudska prava. No stječem dojam kako određene skupine žele biti jednakije, što je put u potpuno krivom smjeru. Diskriminacija je diskriminacija, bila ona negativna ili pozitivna, i kao takva je nepravedna i nepoželjna’, rekla je Ruža Tomašić, dodajući da prava jednih ne smiju biti nauštrb drugih i da je to najjednostavnija i jedino ispravna formula koju valja slijediti.

‘Moram izraziti žaljenje i razočaranje što se ova tema našla na dnevnom redu jer držim kako su zastupnici jasno i nedvosmisleno rekli što misle o njoj. Bojim se da određene političke snage ne mogu u potpunosti pojmiti demokraciju, pa koriste i nasilne metode da svima nama nametnu svoja ideološka stajališta’, kazala je Tomašić.

Rasprava se vodi oko važnih pitanja poput kontracepcije, neželjene trudnoće, pobačaja, seksualne edukacije, seksualnog nasilja, smrtnosti pri porodu te prevencije i liječenja seksualno prenosivih bolesti. Upravo su to teme za koje ova konzervativna hrvatska zastupnica žali što su se uopće našle na dnevnom redu.

U nekim zemljama članicama Europske unije abortus na zahtjev žene još uvijek je ilegalan. Radi se o Irskoj, Poljskoj, Malti i Luksemburgu. Čak i u zemljama u kojima je abortus legalan, u praksi se žene često suočavaju sa strukturalnim problemima dugih lista čekanja, pristranog savjetovanja i odbijanja izvršavanja postupka zbog priziva savjesti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike