FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Oštra međunarodna kritika nigerijskog anti-gej zakona

objavljeno:

16. 01. 2014.
Oštra međunarodna kritika nigerijskog anti-gej zakona

Europa i SAD uputile su oštre kritike na drakonski anti-gej zakon kojeg je nedavno potpisao nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan.

Zakon o zabrani istospolnog braka kolokvijalno se naziva ‘Sve gejeve u zatvor’ te se ne odnosi samo na zabranu istospolnog braka, već i na zabranu formiranja LGBT udruga i oštre zatvorske kazne za prisustvovanje gej vjenčanju.

Američki državni tajnik John Kerry osudio je zakon kazavši: ‘Osim što zabranjuje istospolne brakove, ovaj zakon opasno ograničava slobodu okupljanja, udruživanja i izražavanja za sve Nigerijce.

‘To nije u skladu s Nigerijskim međunarodnopravnim obvezama te potkopava demokratske reforme i sustave zaštite ljudskih prava zajamčene ustavom iz 1999. godine’, upozorio je Kerry.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Baroness Ashton izrazila je službeni stav Unije o brutalnom zakonu: ‘Jako sam zabrinuta zbog potpisivanja ovog zakona. Europska unija se protivi diskriminaciji na temelju seksualne orijentacije. Ona se čvrsto zalaže za temeljna ljudska prava i pravnu državu koja ta prava jamči. Europska unija podržava poštivanje ljudskih prava u svim zemljama svijeta’, kazala je Ashton.

Ashton je naglasila i kako je nigerijski anti-gej zakon u sukobu s nigerijskim ustavom. ‘Osobito sam zabrinuta zbog nekih odredbi Zakona koje su u suprotnosti s onim temeljnim pravima koja su zajamčena Ustavom Nigerije iz 1999. te koja nisu u skladu s pravnim obvezama sadržanim u brojnim međunarodnim ugovorima koje je Nigerija potpisala’.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon kazao je kako strahuje da će Zakon prouzročiti val predrasuda i nasilja te ograničiti pristup na informacije o AIDS-u. Zabrinut je i zbog alarmantnih izvješća prema kojima nigerijska policija provodi torturu nad osobama za koje smatra da su gej.

Kritike su bile upućene i britanskoj vladi koja je odlučila povećati novčanu pomoć Nigeriji usprkos novom anti-gej zakonu. Britanska je Vlada kazala kako novac neće ići nigerijskoj vladi, već nevladinim udrugama i UN-ovim predstavništvima u toj zemlji.

Aktivisti za ljudska prava navode kako nigerijska policija ima listu od 168 gej muškaraca u sjevernoj Nigeriji i kako ih namjeravaju uhititi. Od 168 muškaraca 38 ih je već uhićeno. Od 38 uhićenih, 11 ih je uhićeno jer pripadaju LGBT organizaciji.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike