FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Počinju pripreme za novi Pride u Podgorici

objavljeno:

8. 01. 2014.
Počinju pripreme za novi Pride u Podgorici

Kvir Montenegro počeo je pripreme za Povorku ponosa koja će na ljeto biti održana u Podgorici, kazali su iz te nevladine organizacije, navodeći kako će idući Pride biti brojniji od prethodnog, piše portal Vijesti (KlikKlik)

Predsjednik Upravnog odbora Kvira, Danijel Kalezić poručio je da će ta organizacija definitivno i tokom ove godine nastaviti inzistirati na poštovanju ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori.

Kalezić je rekao kako će organizacijski odbor Povorke opet biti sastavljen isključivo od LGBT osoba, koje će, kako je kazao, početkom godine definirati temu Povorke i zahtjeve koji će biti upućeni nadležnim institucijama.

“U glavnom gradu Crne Gore ćemo ovog puta organizirati brojniji Montenegro Pride koji će biti propraćen nizom različitih aktivnosti sa ciljem direktnog ukazivanja na probleme s kojima se LGBT osobe svakodnevno susrijeću u našem društvu” , kazao je Kelezić.

Rekao je i kako, s obzirom na visoko profesionalno postupanje Uprave policije tijekom prethodnog Montenegro Pride-a, vjeruje da će i sljedeći biti apsolutno siguran.

“Upravo iz razloga što sigurnijeg održavanja, sljedeći Montenegro Pride smo zakazali već po održavanju prethodnog kako bi sve nadležne institucije imale dovoljno vremena da se adekvatno pripreme za prevenciju svih mogućih oblika nasilja koje bi neko mogao inicirati”, pojasnio je Kalezić.

On je naveo da su u Kviru svjesni činjenice da je razina homofobije u crnogorskom društvu i dalje na nedopustivo visokom nivou, ali i uvjereni da će Montenegro Pride 2014. godine proteći uz značajno manje nereda nego što je to bio slučaj u listopadu prošle godine.

Ipak, Kalezić je rekao da, prema za sada dostupnim informacijama, rad tužiteljstva s obzirom na procesuiranje ekstremista koji su napali Povorku prošle godine, nezadovoljavajuć.

On smatra da izostanak kkaznenih prijava ne šalje ohrabrujuću poruku LGBT osobama, ali i ne šalje poruku huliganima da je njihovo nasilničko ponašanje ozbiljno kažnjivo i zabranjeno u Crnoj Gori.

„Tužiteljstvoo je već dva puta pokazalo da je slaba karika u sistemu borbe protiv homofobije i nadamo se da će tokom ove godine uspjeti pokazati da ima kapaciteta da na adekvatan način procesuira sva krivična djela učinjena nad LGBT osobama”, kazao je Kalezić.

On je ocijenio da je podrška institucija Povorci Ponosa u Podgorici bila konkretna.

“Očekujemo prisustvo većeg broja visokih predstavnika Vlade na sljedećoj Povorci koju organiziramo i to će poslati jaču poruku posvećenosti Vlade zaštiti naših ljudskih prava”, dodao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, pošto su LGBT osobe društvena grupa koja je marginalizirana i prisiljena biti svrstana među građane drugog reda, i nema veliki broj prava koje imaju ostali građani, pred Vladom je veliki posao koji će, prije svega, donošenjem i beskompromisnom implementacijom adekvatnih zakonskih rješenja izjednačiti položaj LGBT zajednice u društvu.

Kalezić smatra da su proces euroatlanskih integracija i otvaranje poglavlja 23. i 24. ubrzali donošenje političke odluke da Vlada krene u borbu protiv homofobije i transfobije.

On je rekao da se kompletan društveni aparat fokusirao na EU integracije kroz sve institucije koje su nosioci ispunjavanja uvjeta iz poglavlja 23 i 24.

“Ipak, sve što se dogodilo ne bi se dogodilo ovom brzinom da nije bilo aktivnosti nevladinih organizacija koje su još od 2009. godine velikim brojem aktivnosti ukazivale na probleme LGBT osoba”, dodao je Kalezić.

On smatra da je važno da građani Crne Gore i Vlada shvate da se ljudska prava LGBT osoba ne štite zbog EU integracija, već zbog svih nas koji smo članovi ovog društva.

Kalezić je rekao da najveće probleme i izazove kada je promocija i zaštita ljudskih prava LGBT osoba treba podijeliti na dvije oblasti.

“Što se tiče politike, trenutni glavni problem je nedovoljno koordiniran i usaglašen pristup rješavanju problema u kojem je osnovna karakteristika to što neke institucije pokušavaju napraviti kozmetičke, dok izostaju one suštinske promjene i odgovornosti”, kazao je Kalezić.

On je rekao da nekim institucijama nije nepoznanica ni da se pri tome, kad zatreba, koriste metodama koje nisu ni demokratske.

“Netransparentno postupanje Vlade sa kojim se susrećemo kada je Savjet za zaštitu od diskriminacije u pitanju, u odnosu na aktivnosti koje Savjet ostvaruje na polju ljudskih prava LGBT osoba jedan je od primjera”, ukazao je Kalezić.

On je rekao da kvalitetan napredak u zaštiti ljudskih prava LGBT osoba ne može biti napravljen prije nego što Vlada osigura uvjete da svaki proces i intervencija na tom polju budu u potpunosti transparentni, usaglašeni sa važećim propisima i otvoreni za sve zainteresirane pod jednakim uvjetima.

“U odnosu na svakodnevni život, neprihvaćanje LGBT osoba od s obitelji i dalje je najveći problem s kojima se svi mi susrećemo. Većina roditelja, na žalost, i dalje nema snage da se odupre pritisku sredine i podrži svoju djecu koja su lezbejke, gejevi, biseksualne ili trans osobe, već ih odbacuje uz, ne tako rijetko, fizičko i/ili psihičko nasilje”, dodao je Kalezić.

On je rekao da većina LGBT osoba i dalje svakodnevno živi u strahu od otkrivanja njihove seksualne orijentacije, navodeći da je pred svima koji se bave tim problemima velika obaveza da to što prije riješe.

“Kvir Montenegro je, iako mlada, organizacija koju čine dugogodišnji aktivisti za ljudska prava i uspješni profesionalci iz različitih segmenata društvenog života kojima je zajedničko to što su pripadnici LGBTIQ populacije i želja da svojim angažmanom, znanjem i iskustvom aktivno doprinose socijalnim promjenama koje će dovesti do naše pune jednakosti u društvu”, rekao je Kalezić.

On je dodao da je zadovoljan jer je tim Kvir Montenegra uspio da u kratkom roku postigne značajne rezultate i da doprinos da Crna Gora, kao društvo, konačno napravi dugo čekan konkretan korak kada je poštovanje ljudskih prava LGBT osoba u pitanju.

“Organizirati Povorku u glavnom gradu, odnosno skup koji je nosio najveći sigurnosni rizik u posljednjem desetljeću zahtijevalo je više od četiri mjeseca konstantnog rada cijelog tima Kvia, posebno kada je u pitanju suradnja sa nadležnim institucijama s jedne i LGBTIQ osobama s druge strane”, kazao je Kalezić.

Na kraju, dodao je, Povorka je rezultirala adekvatnim odgovorom države, prije svega profesionalnim postupanjem Uprave policije,” kao i značajnim prisustvom hrabrih LGBTIQ osoba iz Crne Gore koje su odbile pognuti glavu pred homofobijom, što je najbolji rezultat održane Povorke”.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike