FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Fantomska transakcija između obiteljaša i Katoličke crkve

objavljeno:

19. 12. 2013.
Fantomska transakcija između obiteljaša i Katoličke crkve

Na svojim stranicama udruga ‘U ime obitelji’ požalila se kako je kampanja ‘Građani glasaju protiv’ jednim dijelom financirana iz državnog proračuna. Naime, jedan od donatora kampanje je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva koju je osnovao Hrvatski sabor, a koja se financira iz sredstava državnog proračuna.

Obiteljaši su se požalili kako oni do sada nisu dobili financijsku potporu od te zaklade, što je prema njihovim navodima sporno budući da su upravo oni ‘doprinijeli unapređenju demokratskih institucija društva’.

Ovakav sofizam obilježio je čitavu referendumsku kampanju ove udruge, a nastavlja se i nakon referenduma. Naime, udruga ‘U ime obitelji’ nije objavila svoje financijsko izvješće pa prema tome ne može selektivno objavljivati tko nisu njezini donatori, a sakrivati od javnosti tko njezini donatori jesu. Neka ova udruga objavi listu svojih donatora pa će iz nje biti sasvim jasno tko se na toj listi ne nalazi.

Nadalje, u naslovu članka stoji naslov ‘Kampanja PROTIV financirana novcem iz državnog proračuna’ čime se sugerira kako kampanja ZA istim nije financirana. Budući da su odlučili zanemariti preporuke Državnog izbornog povjerenstva i Venecijanske komisije da objave izvore svojeg financiranja, nije moguće tvrditi kako je i njihova kampanja financirana državnim novcem, ali gotovo je sigurno da je tome tako.

Naime, kampanju udruge ‘U ime obitelji’ zasigurno je podržala Katolička crkva koja se, baš poput Naklade za razvoj civilnog društva, financira novcem iz državnog proračuna.

Istovremeno, krajnje je licemjerno tvrditi da je udruga ‘U ime obitelji’ doprinijela unapređenju demokratskih institucija društva ako se uzme u obzir da je jedan od temeljnih preduvjeta za funkcioniranje tih istih demokratskih institucija upravo financijska transparentnost. Radi se u preduvjetu kojeg je ova udruga, nažalost, odlučila zanemariti.

Građanskom udrugom koja unaprjeđuje demokratske institucije društva ne može se nazivati ona udruga koja manipulira znanstvenim činjenicama, koja odbija postupiti na transparentan način i koja se služi neistinama radi postizanja vlastitih ciljeva. Kao takva niti ne može očekivati potporu namijenjenu za one udruge koje nastoje suzbiti upravo ovakve pogubne posljedice po demokraciju u Hrvatskoj.

Takve udruge uvijek mogu računati na potporu Katoličke crkve.

Udruge koje se ne drže načela transparentnosti ne mogu se nazivati građanskim udrugama, budući da je svaka građanska udruga građanska upravo po tome što svi građani imaju uvid u njezino djelovanje. Kao takva, udruga ‘U ime obitelji’ nije niti mogla očekivati potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, premda je potporu iz državnog proračuna sasvim sigurno dobila i to kroz Katoličku crkvu, jedinu instituciju u Hrvatskoj kojoj je omogućeno obilato financiranje iz državnog proračuna bez da mora podastrijeti izvješće svojih rashoda.

Tako je ova vrlo izvjesna poslovna suradnja između udruge ‘U ime obitelji’ i Katoličke crkve gotovo predodređena na ostane tajnom. Obiteljaši su zloupotrijebili propust zakonodavca da inicijative obveže na financijsku transparentnost, a Katolička crkva prema trenutnim odredbama Vatikanskih ugovora nije obvezna podastrijeti izvještaj o svojim rashodima. Ova novčana razmjena između obiteljaša i Katoličke crkve postala je svojevrsna fantomska transakcija za koju svi znaju, ali je nitko ne može dokazati.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike