FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Vlada je usvojila Zakon o životnom partnerstvu

objavljeno:

12. 12. 2013.
Vlada je usvojila Zakon o životnom partnerstvu

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu i uputila ga u Hrvatski Sabor, piše T-portal (KlikKlik)

„Zakon će u Hrvatskoj primijeniti dobre europske standarde, s njima se neće svi složiti, ali mi vjerujemo da su ljudski, dobri, u skladu s hrvatskim Ustavom. Ako hoćete, i u skladu s naukom vjerske zajednice“, rekao je Milanović.

“Provedena je javna rasprava i zakon je mogao biti donesen prije pola godine, nije ništa tempirano, ali tako ispalo da ga donosimo danas. Ovaj će zakon u mnogočemu izjednačiti bračnu i istospolnu zajednicu, ali neće u potpunosti i neće u imenu. To nikada nismo ni htjeli i to se treba znati”, poručio je predsjednik Vlade.

„Prijedlog zakona odražava realni društveni kontekst u kojemu se nalazi Hrvatska, svijest kako je potrebno sveobuhvatno regulirati položaj istospolnih zajednica te poštovanje prema svim građanima“, rekao je ministar uprave Arsen Bauk. „Istodobno, prijedlog odražava činjenicu da velik dio građana ima skepsu prema tome“, dodao je.

Istospolne zajednice dobivaju prava koja su tradicionalno pripadala samo heteroseksualnim parovima, ali razlika ostaje kod prava na posvajanje: “Oni ne mogu posvajati, a u državnim maticama će se i dalje kao roditelji upisivati samo biološki roditelji. No uvodimo pravo na skrbništvo partnera nad djetetom drugog partnera”, rekao je Bauk i naglasio da je to konvencijski minimum prava.

„Prije nego što smo ušli u Europsku uniju, bili smo zapad istoka, sada ne bi bilo dobro da budemo istok zapada“, kazao je Milanović.

„U toj Europi postoje određeni standardi, neki su malo dalje otišli u tome, neki nisu, među takve ćemo se ubrajati i mi“, dodao je.

„Neki su još uvijek u 19. stoljeću, a tamo valjda ne pripadamo“, izjavio je premijer.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike