FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Festival cirkusarije: Klaunovi u eteru

objavljeno:

9. 12. 2013.
Festival cirkusarije: Klaunovi u eteru

‘Festival demokracije’ tek je završio, a hrvatski medijski prostor već se pretvorio u festival cirkusarije. Ohrabreni klerikalnim impulsima inicijative ‘U ime obitelji’ brojni cirkusanti odlučili su se pohvaliti svojim vještinama političkog žongliranja i to u udarnim televizijskim terminima.

Nino Raspudić tako je procijenio da više nije problematično na televiziji govoriti da se oni kojima se ne sviđa živjeti u Hrvatskoj iz nje mogu odseliti (KlikKlik). Devedesete su na velika vrata ponovno ušle u Hrvatsku, a parole za koje smo mislili da više nikada nećemo čuti, preko noći su postale uobičajeni dio televizijske retorike.

Ideja prema kojoj fašizam i antifašizam nisu naprosto dvije ‘suprotstavljene’ strane, o kojima treba ‘uravnoteženo’ izvještavati, kao da je nestala nekakvim mađioničarskim trikom. Iz šešira sada izlazi nešto sasvim drugo – fašistička povijest Hrvatske koje smo se ustavno odrekli sada je postala naprosto ‘druga strana’ čiji su predstavnici u svakom trenutku dobrodošli ušetati u televizijski studio i tamo se požaliti na nedovoljnu zastupljenost u medijima.

Duga tradicija homofobije u Hrvatskoj iskoristila se kao startna pozicija iz koje će se zamutiti voda i nakon koje može krenuti lov u mutnom. Pokazalo se da su gej osobe najbolja meta za početak napada na puno širi dijapazon različitih manjina koji danas žive u još uvijek demokratski ustrojenoj Republici Hrvatskoj.

Zaslijepljen homofobijom, jedan dio hrvatskih birača nije primijetio o čemu se zaista ovdje radi, odnosno tko su ti ljudi koji iz etera pozivaju na ‘izravnu demokraciju’.

Propustili su vidjeti da je Željka Markić prije pokretanja ove inicijative napravila isto ono što i klaunovi rade prije svakog nastupa – stavljaju kostime i maske kako bi izgledali drugačije nego prije nastupa. Prije nastupa, ne tako davne 2011. godine, kada se natjecala na parlamentarnim izborima, Željka Markić izgledala je sasvim drugačije – uvijek u crnom, duge ‘djevičanski’ plave kose naslikavala se ispred glomazne hrvatske zastave i pozivala na hrvatski rast – ‘Hrast’. Kada joj je samo 2,41% desničarskih ekstremista poklonilo povjerenje, Željka Markić je doživjela prosvjetljenje – takav imidž ne prolazi kod većinske hrvatske javnosti, dapače nitko ne uzima za ozbiljno ženu u crnom koja poziva na hrvatski rast.

Brže bolje pohitala je u frizerski salon, napravila frizuru prosječne hrvatske srednjovječne majke i domaćice te crnu togu zamijenila rozim kostimom. Shvatila je da fašističke poruke zvuče manje strašno ako dolaze od žene u rozom sa smiješkom na licu.

Promijenila je i komunikacijsku tehniku. Naime, simpatizerima stranke Hrast obraćala se zabrinutog i dubokog glasa, izražavajući negodovanje padom nataliteta i ‘ugrozom braka’. Onda se u svibnju ove godine pojavila nasmiješenog lica, simpatičnije ‘frizurice’ i u veselim bojama. Više nije govorila iza hrvatske zastave, već iza rozo-plavo-narančastog loga rasplesanih čovječuljaka ne bi li tako svoj fašizam obojila u svjetlije tonove.

Više nije govorila o zabrani pobačaja i medicinski potpomognute oplodnje. Čak se i iščlanila iz svoje političke kolijevke – stranke Hrast. Osnovala je novu političku inicijativu kojom nastoji dobiti vjetar u leđa za daljnji politički angažman. Politike koje predlaže ostale su iste, samo ih je zapakirala u svjetlije tonove i ljubazniju retoriku.

Tako je dala impetus svim do tada prikrivenim cirkusantima da izađu u javnost i prestanu se skrivati. „U ugnjetavanju manjina više nema ništa sramotno“, hrabrila ih je.

I samo nekoliko mjeseci poslije od hrvatske političke scene napravila je pravi cirkus – u eter su dopuzali razno-razni šarlatani koji u raspravama o ustavu citiraju bibliju, koji fašističke parole pravdaju nekakvim operama, koji nacionalne manjine žele definirati kao konstitutivni narod, koji državnom vrhu fizički priječe put, koji nedjeljom u dva popodne pozivaju na emigraciju neistomišljenika, koji o sekularnoj državi govore obučeni u svećeničke mantije, koji govore o prirodnim i neprirodnim obiteljima, koji propagandističke tekstove prezentiraju kao znanstvene, koji upadaju na medijske konferencije sa suzavcem, koji ne žele podastrijeti financijska izvješća, koji se pozivaju na domoljublje istovremeno ne plaćajući porez, koji u političkim raspravama govore o nekakvim franjevcima, koji novinarima zabranjuju pristup informacijama– dobrodošli na festival hrvatskog cirkusa.

Ako vam se kojim slučajem ova cirkuska predstava ne sviđa, ne očajavajte – Nino Raspudić ima riješenje – predstavu ste u svakom trenutku slobodni napustiti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike