FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Srećko Horvat u Guardianu: U Hrvatskoj kuca trulo srce Europe

objavljeno:

5. 12. 2013.
Srećko Horvat u Guardianu: U Hrvatskoj kuca trulo srce Europe

“Zamislite sljedeći distopijski scenarij. Nakon nogometne utakmice na jednom od najvećih stadiona u Njemačkoj, jedan od igrača uzima mikrofon i viče ‘Heil Hitler’! Više od 30.000 ljudi jednoglasno odgovara ‘Heil’! Samo par dana kasnije, 65 posto Nijemaca na nacionalnom referendumu glasa protiv gej osoba. Istovremeno, prikupljaju se potpisi za organizaciju još jednog referenduma – ovoga puta za zabranu židovskog jezika. Kako bismo to nazvali? Demokracijom?”.  

Tako započinje tekst Srećka Horvata objavljen u britanskom dnevnom listu The Guardian (KlikKlik), a u kojem opisuje aktualnu društvenu klimu u Hrvatskoj: od Šimunićevog skandiranja “Za dom spremni”, preko pokušaja ukidanja prava nacionalnih manjina u Vukovaru, do homofobnog referenduma kojeg je predložila klerikalna inicijativa “U ime obitelji”.

Međutim, Horvat tvrdi kako bi bilo pogrešno zaključiti da je Hrvatska danas korak bliže Balkanu i konzervativnim državama poput Poljske, Mađarske, Bugarske i Rumunjske. “Što je s desecima tisuća prosvjednika koji su u Parizu marširali protiv francuskog zakona o istospolnim brakovima? Što je s nesnošljivosti prema manjinama u Danskoj ili Švedskoj, da ne spominjemo Italiju ili Grčku?”.

“Ono na što ukazuju hrvatski referendum o pravima LGBT osoba i predloženi referendum o pravima etničkih manjina nisu samo zloupotreba demokracije i reakcija konzervativaca – zapravo se radi o simptomu trulog srca Europe, kontinenta koji sve više naliči ne samo ranije opisanom distopijskom scenariju već realiziranim najgorim noćnim morama 20. stoljeća. Deportiranje Roma u Francuskoj, Zlatna zora u Grčkoj, mađarski zaokret prema ekstremnoj desnici, jačanje antisemitizma u Švedskoj i islamofobije u Danskoj dokazuju da je, kako kaže hrvatski pjesnik Marko Pogačar, ‘od fašizma gori samo umjereni fašizam’”, zaključuje Horvat.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike