FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Neonacisti napali pred-prideovski skup

objavljeno:

23. 05. 2010.

autor:U subotu se trebao održati prvi Gay Pride ikada organiziran u Slovačkoj. Ali povorka planirana za centar Bratislave je otkazana je nakon što su neo-nacističke grupe napale okupljene. Organizatori su izjavili da policija nije bila u mogućnosti osigurati sigurnost.

Članovi neonacističke skupine Slovenská Pospolitosť napali su sudionike pred-prideovskog skupa za LGBTIQ prava. Bačen je kanister sa suzavcem od strane jednog od oko 80 neonacista, te je time prekinut skup kojem je prisustvovalo oko 500 ljudi, a ekstremisti su bacali i jaja na sudionike, prenosi Spectator.

Dva sudionika skupa koji su nosili zastave duginih boja, bili su napadnuti od strane neonacista na Hviezdoslavovom trgu u Bratislavi.

Skup i povorka bili su najavljeni dovoljno unaprijed da se policija mogla pripremiti za sigurnost i sudionika povorke, kažu svjedoci.

“Umjesto povorke ponosa, Slovačka doživjela dan sramote”, piše glavni zamjenik urednika slovačkog dnevnika Sme daily Lukáš Fila u svom komentaru, gdje sugerira da napad na skup od strane neonacista protiv prezentira promašaj institucija i države.

Fila kaže da ukoliko država nije bila u mogućnosti osigurati red na događajima koji su bili najavljeni mjesecima unaprijed i o kojima su svi mediji izvješćivali i na kojima su strani diplomati potvrdili njihovu nazočnost, onda je pitanje u kojim je još sve segmentima policija nesposobna osigurati javni red.

U Slovačkoj su Pride organizirale udruga Queer Leaders Forum, neformalna grupe pod nazivom Queers, i nekoliko drugih udruga građana.

Organizatori su izrazili žaljenje što policija nije bila u mogućnosti osigurati planirani put povorke, te da su se nadali da će skupom i povorkom osigurati prostor ne samo za ljude s različitim seksualnim orijentacijama, ali i za sve druge koji cijene vrijednosti otvorenog društva i podržavaju koncept univerzalnih ljudskih prava.

 

Foto:www.sme.sk


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike