FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pride u Moskvi opet zabranjen

objavljeno:

23. 05. 2010.

autor:Gradonačelnik Moskve Jurij Luzhkov u četvrtak je nastavio održavati svoje obećanje da će kontinuirano zabranjivati Pride u Moskvi, odbivši već petu godinu zaredom zahtjev organizatora za održavanje Pridea, prenosi portal The Other Russia.

Nikolaj Alexeyev, osnivač projekta Gayrussia.ru i jedan od organizatora manifestacije, rekao je za Interfax da ga je ured gradonačelnika telefonski obavijestio da je zahtjev za održavanje moskovskog Pridea odbijen. Povorke, prosvjedi, okupljanja, i druga slična događanja zahtijevaju državneo odobrenje u Rusiji, održavanje neodobrenog skupa može dovesti do zatvorske kazne.

Grad nije predložio ni alternativno mjesto provođenja Pridea.

Alexeyev je rekao da on i njegovi kolege organizatori namjeravaju podnijeti tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. No najprije će podnijeti žalbu ruskom sudu kada zaprime pismenu potvrdu o zabrani Pridea.

Sudu u Strasbourgu podnesene su već 3 tužbe zbog zabrane moskovskog Pridea 2006., 2007. i 2008. godine. Prošle godine Pride je također zabranjen, međutim 30-ak aktivista svejedno je pokušalo održati Pride usprkos zabrani. Pet minuta nakon početka, svih 30 aktivista je bilo uhićeni od strane  interventne policije.

Ranije tijekom godine, Alexeyev je izjavio da ako gradske vlasti odbiju odobriti ovogodišnji Pride u Moskvi, da će isti biti proveden na području veleposlanstva neke od zapadnih zemalja u Moskvi.

Gradonačelnik Moskve Luzhkov je poznat po svojoj homofobiji, redovito Pride naziva sotonističkim aktivnostima. Još u siječnju je obećao zabraniti ono što on naziva “blasfemijom pod krinkom kreativnosti i zaštite slobode govora”.

Ruski LGBTIQ aktivisti ne nailaze na potporu vlade i institucija. Iako ne postoje zakoni koji eksplicitno zabranjuju homoseksualnost, vlasti nisu uspjele prepoznati potrebu za antidiskriminacijskim zakonima. Javno mnijenje se i dalje snažno protivi takvim reformama -  prema istraživanjima iz 2005, 43,5 posto Rusa podržavalo bi ponovnu kriminalizaciju homoseksualnosti.

Foto: www.theotherrussia.org


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike