FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Grčka opozicijska stranka predlaže izmjene Zakona o civilnim zajednicama

objavljeno:

22. 11. 2013.
Grčka opozicijska stranka predlaže izmjene Zakona o civilnim zajednicama

Početkom ovog mjeseca Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu u kojoj naređuje Grčkoj da omogući istospolnim parovima sklapanje civilne zajednice. (KlikKlik) Naime, radi se o pravu koje Grčka omogućuje raznospolnim parovima pa je stoga najviša europska institucija za ljudska prava i službeno potvrdila da se radi o diskriminatornoj praksi.

Grčki ministar pravosuđa nije htio komentirati odluku Suda, već je tada izjavio kako mora prvo proučiti presudu. Još uvijek nije dao nikakvu izjavu o ovoj presudi. Budući da Rusija kontinuirano odbija izvršiti naredbe Suda postoji bojazan da bi se i Grčka mogla oglušiti na presudu Suda za ljudska prava.

Međutim, malena opozicijska stranaka „Demokratska ljevica“ jučer je objavila svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o civilnim zajednicama kojim bi se istospolnim parovima omogućilo sklapanje civilnog partnerstva, istog onog instituta koji je zasada rezerviran samo za raznospolne parove koji ne žele stupiti u brak. Time je ta stranka postala prva stranka u Grčkoj koja je reagirala na presudu Europskog suda za ljudska prava.

Iz stranke upozoravaju kako i u članku 4. grčkog Ustava stoji odredba po kojoj su svi građani jednaki pred zakonom te da grčka vlada mora ispoštovati zakone vlastite zemlje, kao i međunarodne konvencije.

Prijedlog zakona uskoro bi se trebao naći pred parlamentom te preostaje vidjeti hoće li vladajuća stranka desnog centra „Nova Demokracija“, na čelu s premijerom Antonisom Samarasom, podržati prijedlog zakona.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike