FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Švicarci znaju čemu služi referendum

objavljeno:

20. 11. 2013.
Švicarci znaju čemu služi referendum

Dok se u Hrvatskoj lome koplja oko referenduma čija je jedina svrha spriječiti manjinu u dobivanju jednakih prava, Švicarci su izgleda prepoznali koja je manjina doista problem – 1% populacije koji u toj zemlji kontrolira gotovo 40% sveukupnog bogatstva. I dok 1% najbogatijih u Hrvatskoj pokreće referendum (farmaceutska tvrtka Željke Markić ostvaruje godišnje prihode od 16,8 milijuna kuna), u Švicarskoj ta je najbogatija manjina upravo predmetom referendumskog izjašnjavanja. Čini se da možemo puno toga naučiti od švicarskog poimanja demokracije i političke kulture kakvu konsolidirane demokracije njeguju.

U nedjelju 24. studenog Švicarci će izaći na referendum na kojem će odlučivati o prijedlogu “Inicijative 1:12″ kojim bi se postavio limit na plaće u kompanijama. Ako referendum prođe najveća plaća u nekoj kompaniji ne bi mogla biti 12 puta veća od najniže plaće unutar iste kompanije.  “Inicijativu 1:12″ pokrenuli su Švicarski Mladi Socijalisti, piše Indeks.hr (KlikKlik).

Veliki dio stanovništva podržava ograničenje visoke plaće. Prema anketi, koju je pet tjedana prije referenduma provela radijska postaja Swiss radio (SRG), 44 posto građana planira glasati u korist inicijative, 44 posto je protiv dok je 12 posto građana bilo neodlučno.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike