FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Senegal: Pet žena uhićeno zbog anti-gej zakona

objavljeno:

13. 11. 2013.
Senegal: Pet žena uhićeno zbog anti-gej zakona

Predsjednica udruge za ženska prava ‘Ženski osmijeh’ iz Senegala Ndeye Kebe izjavila je kako je u ponedjeljak ujutro u okolici glavnog grada Dakar uhićeno pet žena pod optužbom da su prekršile odredbe anti-gej zakona.

Uhićena je i 31-godišnja Sene Dieng, potpredsjednica ‘Ženskog osmijeha’, jedine aktivističke grupe u Senegalu koja se zalaže zap rave lezbijki. Početak suđenja zakazan je za sljedeći utorak.

Istospolne veze zabranjene su u Senegalu, a kazneni zakon predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu od pet godina za povredu ove odredbe.

Podsjećamo, najviši sud Europske unije presudio je kako gej osobe iz tri afričke zemlje, među kojima je i Senegal, a koje su u opasnosti od progona zbog svoje seksualne orijentacije, imaju pravo na traženje azila u zemljama članicama Europske unije. Ipak, nacionalni sudovi imaju diskrecijsko pravo odlučivanja primjenjuje li se u praksi kazneni zakon koji kriminalizira homoseksualnost na tražitelja azila. (KlikKlik)

Ovoj odluci usprotivio se Amnesty International koji nije zadovoljan opsegom prava za afričke azilante te upozorava kako postojanje anti-gej zakona samo po sebi može prouzročiti strah od progona. (KlikKlik)


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike