Kodeks zvijeri: Napad na najranjivije

Već smo pisali o kalifornijskim neokonzervativcima čije je djelovanje usporedivo s domaćim markićkama, planinićima, hrabricama i sl. (KlikKlik). Podsjećamo, referendumska inicijativa za ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene koja je danas aktualna u Hrvatskoj, bila je aktualna i u Kaliforniji 2008. godine. U toj saveznoj američkoj državi simbolički rat se vodio oko tzv. „Proposition 8“, odredbe koja je trebala ući u Ustav referendumskim putem i tamo pretočiti homofobiju u slovo zakona.

Niti u Kaliforniji ova referendumska ideja nije pala s neba, već je postojala organizacija koja je pitanje dovela na dnevni red, koja je prikupljala potpise i koja je vodila kampanju – radi se o inicijativi NOM (National Organization for Marriage). Premda je referendum kalifornijske Nacionalne organizacije za brak uspio, svadba je ipak bilo kratkog vijeka. Već 5 godina poslije Ustavni sud proglasio je odredbu neustavnom i jednopotezno je izbacio iz Ustava.

Sličan nas scenarij možebitno očekuje i u Hrvatskoj gdje će se na referendumu vjerojatno većina građana također izjasniti da želi ustavno ograničiti pravo na brak i gdje će nakon nekoliko godina Ustavni sud također prepoznati ovu odredbu kao nespojivu s demokratskim načelima i kao takvu je proglasiti neustavnom. Jedino što Hrvatsku razlikuje od Kalifornije vremenski je odmak od 5 godina. Zbog toga kalifornijski slučaj može poslužiti kao empirijski primjer za projekcije budućih obrazaca ponašanja obiteljaša.

Čime se danas bavi NOM u Kaliforniji? Nakon odluke Ustavnog suda da izbaci diskriminatornu odredbu iz Ustava, NOM je, nakon punih pet godina neaktivnosti, ponovno oformljen s novim referendumskim idejama na umu. Taj se comeback dogodio sredinom rujna ove godine kada je NOM zatražio da se ukine zakon koji dozvoljava trans srednjoškolcima i srednjoškolkama da same/i izaberu hoće li se služiti muškim ili ženskim toaletom.

Tada se predsjednik NOM-a Brian Brown ponovno pojavio pred malim ekranima s izjavama poput: „Zakon se mora suspendirati dok se ne provede referendum u kojem ćemo čuti mišljenje građana. Ne smijemo dozvoliti da se našoj djeci nameće rodna ideologija“. Zvuči poznato?

I NOM i UIO prije svake nove kampanje provode istraživanja javnog mnijenja i na temelju rezultata takvih istraživanja odlučuju s kojim će se pitanjem nametnuti javnosti. Radi se jednostavno o tome da takve organizacije nastoje profitirati u trenucima društvene krize i biraju one teme za koje je najizglednije da će proći. Danas u Hrvatskoj (i prije 5 godina u Kaliforniji) ta je tema bračna nejednakost. Danas u Kaliforniji (i za 5 godina u Hrvatskoj) to su prava trans osoba. A kada ovakve inicijative napadaju onda ne mare radi li se npr. o trans djeci ili trans odraslima, bitno je samo da prođe. Ovog puta na meti su 14-godišnjaci.

Danas u Kaliforniji vidimo da su upravo djeca ta koju treba zaštititi od djelovanja takvih organizacija što je paradoksalno jer su upravo takve inicijative uvijek deklarativno za ‘zaštitu’ djece kojoj u njihovim kampanjama prijeti neka izmišljena opasnost. Kalifornijski slučaj pokazuje da su upravo neokonzervativci ti koji predstavljaju stvarnu opasnost za djecu. Oni se na djecu pozivaju ne zbog toga što im je do djece stalo, već zbog toga što su njihova istraživanja javnog mnijenja pokazala da je javnosti stalo do zaštite djece. Ti veliki moralisti, kojima su prije 5 godina bila puna usta dobrobiti djece, danas tu istu djecu bacaju lavovima.

I opet uspješno. Ova kalifornijska inicijativa jučer je objavila kako je prikupila 620.000 potpisa kalifornijskih građana i građanki što je više od 505.000 koliko je potrebno za raspisivanje referenduma. Podržava ih i lokalni HDZ (Republikanska stranka) koja je u toj državi gotovo poslovično uvijek u oporbi.

Referendumom će se tražiti ukidanje Zakona AB1266 koji dozvoljava trans učenicima i učenicama pristup kupaonicama i svlačionicama koji odgovara njihovom rodnom identitetu. Također, zakon omogućava trans učenicima da sudjeluju u spolno razdvojenim aktivnostima  poput sportskih momčadi s obzirom na svoj rodni identitet. Na referendumu bi se, dakle, građani izjašnjavali o tome žele li, primjerice, transrodnu srednjoškolku potjerati iz ženske svlačionice. Sve zbog zaštite djece, naravno.

Ovako izgleda klasičan obrazac neokonzervativnih nasrtaja na suvremena zakonodavstva diljem svijeta. Radi se o svojevrsnom kodeksu zvijeri. Poput hijena, predstavnici ovakvih inicijativa izlaze iz svojih brloga svaki puta kada nanjuše da je neka društvena kriza smanjila sposobnost racionalnog rezoniranja društva kao cjeline. Tada provode istraživanja kojima nastoje namirisati koje su društvene skupine najranjivije i kreću u napad.

Radi se o fenomenu  koji je prisutan u svim razdobljima ljudske povijesti. Nakon ekonomske krize koja je opustošila poslijeratnu Njemačku, Nacionalsocijalistička stranka krenula je u napad nudeći javnosti ono što joj je u tom trenutku trebalo – krivca. Nakon Domovinskog rata kodeks zvijeri aktivirao se među onima koje danas nazivamo ratnim profiterima, odnosno onima koji su iskoristili društvenu krizu radi vlastitog probitka. Danas u Hrvatskoj događa se ista stvar – uslijed ekonomske krize, koja postepeno smanjuje sposobnost društva da bude racionalno, pojavljuju se neokonzervativci koji nastoje ostvariti vlastite političke interese napadajući one za koje su procijenili da su najranjiviji. Takva strategija prisutna je i u prirodi gdje hijene čoporativno napadaju ranjenu gazelu ili mladunče antilope koje nije sposobno učinkovito se obraniti.

Ipak, za razliku od životinja, ljudi imaju razum. U aktualnom nasrtaju hijena na hrvatsku sekularnu i socijalnu državu, državu koja ima zadaću štititi svoje najslabije građane i građanke, jedino u što se možemo pouzdati je upravo ono što nas razlikuje od životinja – razum.

Posted on November 12, 2013

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site