FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Premijera filma “Jezik, rod, spol”

objavljeno:

11. 11. 2013.
Premijera filma “Jezik, rod, spol”

U sklopu 7. Vox Feminae festivala premijerno se prikazuje film „Jezik, rod, spol“ redateljice Danijele Stanojević. Premijera će se održati u četvrtak 14.11. u 20 sati u KIC-u (Preradovićeva 5, Zagreb).

Ovo je priča koja kreće iz „administrativne sitnice“ koja jezično ne zadovoljava rodnu stvarnost, priča se polako gradira i otkriva kako ustvari administracija ne prepoznaje, a time i ne priznaje postojanje roda izvan muškog. Pravi zaplet i drama nastaje onda kada je u pitanju transrodna osoba, te administrativna definicija postojanja tih osoba i njihova mogućnost ostvarivanja svojih prava na rad, život, zdravlje, itd.

Film prikazuje kroz svakodnevnu stvarnost kršenje ljudskih prava, te kako se mi prilagođavamo administraciji koja je ovdje u ulozi „to je tako definirano“ umjesto da je administracija primjenjiva i prilagođena stvarnom životu.

Film je nastao kao završni rad studiranja Danijele Stanojević na „Ženskim studijima“. Kroz svoj dugogodišnji aktivistički rad i ljubav prema jeziku, autorica filma pokušala je uz mentorske smjernice feminističke lingvistkinje Rade Borić propitati apsurdnost našeg svakodnevnog života. U isto vrijeme Noah Pintarić koautor filma napravio je veliki iskorak, te je u procesu promjene roda osnovao udrugu „Trans Aid“ koja je uz potporu fondova Europske unije pokrenula velike promjene po pitanju Trans* osoba u Hrvatskoj.

Kako je Danijela Stanojević prepoznata kao novinarka koja se aktivno bori za ljudska prava tako je kontaktirana od strane odvjetničkog ureda Bezbradica i Jevavić da pomogne u jednom slučaju transrodne osobe kojoj su zbog kršenja ljudskih prava odvjetnici savjetovali da tuži Republiku Hrvatsku na sudu za ljudska prava u Strasburgu. U ovom filmu otkrivamo sve posljedice tog čina na Republiku Hrvatsku, naše društvo i upoznajemo se, te educiramo što nam pomaže da razbijemo predrasude i propitamo svoje stavove, te utječemo na društvene promjene.

Tako je nastao film „Jezik, rod i spol“ kao aktivistički čin u smjeru stvaranja slobodnijeg i demokratskog društva, i da bi usmjerio poglede na poziciju „drugih“ u društvu. Film je napravljen za 0 kn. Te se nada da će sav rad i trud sudionika biti prepoznat i naknadno poduprijet od strane javnih institucija za razvoj i prikazivanje filma.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike