FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Amnesty International nezadovoljan stupnjem proširivanja prava na azil

objavljeno:

8. 11. 2013.
Amnesty International nezadovoljan stupnjem proširivanja prava na azil

Iz Amesty Internationala danas su poručili kako presuda Europskog suda pravde o pravu na azil gej osoba iz tri afričke zemlje nije zadovoljavajuća.

Podsjećamo, najviši sud Europske unije presudio je kako gej osobe iz tri afričke zemlje (Sijera Leone, Uganda, Senegal), koje su u opasnosti od progona zbog svoje seksualne orijentacije, imaju pravo na traženje azila u zemljama članicama Europske unije. Ipak, nacionalni sudovi imaju diskrecijsko pravo odlučivanja primjenjuje li se u praksi kazneni zakon koji kriminalizira homoseksualnost na tražitelja azila. (KlikKlik)

Sporan je dio presude u kojem stoji da nacionalni sudovi imaju diskrecijsko pravo odlučivanja primjenjuje li se u praksi kazneni zakon koji kriminalizira homoseksualnost na tražitelja azila. Naime, prema toj presudi sâmo postojanje takvog zakona ne omogućuje automatski pravo na azil gej osobi, već nacionalni sud procjenjuje je li pojedinac doista izvrgnut kaznenom progonu na osnovi svoje seksualne orijentacije.

Amnesty upozorava kako postojanje anti-gej zakona samo po sebi može prouzročiti strah od progona.

Povjerenik Amnesty-a za izbjeglice i migrante Sherif Elsayed-Ali kazao je: „Sud je okolišao oko stvarnog problema u ovom slučaju i propustio ključnu priliku da jasno kaže da kriminaliziranje dobrovoljnog istospolnog ponašanja u konačnici rezultira kriminaliziranjem samih gej osoba zbog njihovog identiteta“.

Zaključio je: „Prema tome, [u tim zemljama] dolazi do progona gej osoba per se, bez obzira na to koliko se sama odredba kaznenog zakona doista provodi“.

Livio Zilli, viši pravni savjetnik u Međunarodnom povjerenstvu pravnika nadodao je: „Sud je trebao presuditi da su ovakvi zakoni, čak i onda kada nisu nedavno primijenjeni u praksi, sposobni stvarati opravdan strah od progona među LGBT osobama, te koje bi zbog toga trebale biti prepoznate kao izbjeglice kada zatraže azil“.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike