FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Sabor raspisao referendum: O ljudskim pravima odlučujemo 1. prosinca

objavljeno:

8. 11. 2013.
Sabor raspisao referendum: O ljudskim pravima odlučujemo 1. prosinca

Referendum o braku održat će se 1. prosinca, odlučio je Hrvatski sabor. Za raspisivanje referenduma na taj datum glasalo je 104 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a petero suzdržanih.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predložila je saboru da se referendumsko pitanje pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Kolege zastupnici nisu je podržali. Protiv njenog prijedloga glasalo je 75 zastupnika, a samo 39 ih je bilo za.

Zanimljivo je da su Kosoričin prijedlog podržali saborski zastupnici HNS-a, članovi vladajuće Kukuriku koalicije. No, protiv davanja pitanja na ocjenu ustavnosti bili su SDP-ovci, isto kao i HDZ-ovci.

Zastupnici HNS-a zbog toga su zatražili pauzu da se dogovore kako će glasati. Raspisivanje referenduma HNS na kraju nije podržao: dio njihovih zastupnika bio je protiv, a dio suzdržan. HNS je bio spreman glasati za raspisivanje referenduma, ali je, kako je objasnio Jozo Radoš, Klub odlučio da to ipak neće učiniti jer Sabor nije poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti pitanja.

“S obzirom da nemamo mišljenje nadležnog tijela, Ustavnog suda, smatramo da ovaj proces nije valjan i Klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma”, rekao je Radoš. “Sabor izglasao raspisivanje referenduma. Mi u HNS-u to nismo podržali jer nije zatraženo mišljenje Ustavnog suda”, napisao je na Facebooku zastupnik HNS-a Igor Kolman.

Željko Reiner (HDZ) uzvratio je, pak, da vladajući sve koji misle drugačije i imaju drugačiji svjetonazor smatraju svojim neprijateljima. Ustvrdio je da se protiv referenduma vodi medijska kampanja te poručio da su “vremena jednoumlja iza nas”. “Unošenje ovakve formulacije u Ustav ne diskriminira nikoga niti ikome oduzima išta”, ustvrdio je Reiner, podsjetivši da definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene postoji i u Obiteljskom zakonu. “Nitko nikad zbog te formulacije nije rekao da je neka skupina diskriminirana”, kazao je Reiner.

Slično misli i Dražen Đurović (HDSSB). “Nisam siguran da bi one koji traže ocjenu ustavnosti zadovoljilo i mišljenje Ustavnog suda, ako bi bilo pozitivno. Možda bi ih zadovoljilo samo ustavno pitanje da brak nije zajednica muškarca i žene”, rekao je Đurović.

“Pripadnici nekih stranaka imaju problem s većinskim mišljenjem, ali mi živimo ovdje gdje živimo, s narodom kakav jest. Svi koji su protiv definicije braka mogu provesti kampanju, izići na referendum i glasovati protiv”, rekao je Đurović, najavivši da će osobno na referendumu glasovati ‘za’.

Ukoliko većina građana na referendumu odluči da se brak treba definirati kao zajednica muškarca i žene, takva odredba će direktno ući u Ustav RH. Definicija braka uvrstit će se u članak Ustava kojim se štiti obitelj.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike