FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prvog prosinca referendum o ljudskim pravima

objavljeno:

23. 10. 2013.
Prvog prosinca referendum o ljudskim pravima

Saborski Odbor za Ustav danas je raspravljao o zahtjevu inicijative “U ime obitelji” za raspisivanjem referenduma na kojem bi se odlučilo o ustavnom definiranju braka kao životne zajednice muškarca i žene, te je odlučio da će se referendum provesti 1. prosinca 2013. Odluku još treba potvrditi Sabor.

U odluci je međutim ostala formulacija  da se neće odlučivati izravno o promjeni, već o odluci o pristupanju promjeni Ustava, što zapravo znači da nakon refrenduma Sabor pokreće postupak ustavnih promjena za koje treba skupiti najmanje 101 glas. Ovakva formulacija otvara mogućnost da vladajuća većina u Saboru ne izglasa ustavne promjene za koje su se izjasnili građani na referendumu, kao i da ih odgađa unedogled – piše Slobodna Dalmacija, te navodi da iz Gonga upozoravaju na mogućnost uzrokovanja ustavne krize takvom odlukom, a kritike dolaze i od laburista.

S druge strane, SDSS-ovac Milorad Pupovac smatra da je riječ o promišljenoj strategiji inicijative: “Ljudi iz inicijative “U ime obitelji” smišljeno su išli da izazovu ustavnu krizu. Ovakva odluka usmjerava brod u pravcu koji je riskantan, ali on je u ovom trenutku jedino moguć izlaz iz stupice u kojoj se Sabor našao.” Također je, piše Tportal, objasnio zašto se protivi opciji obraćanja Ustavnom sudu: “Ako bi sada tražili mišljenje Ustavnog suda, onda bi stvorili dojam da Sabor izbjegava preuzeti odgovornost koja mu pripada i atmosferu da Sabor želi izbjeći raspisivanje referenduma. Ovu vrstu ideološkog opterećenja ne treba prebacivati na Ustavni sud, nego Sabor treba preuzeti odgovornost”

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike