FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Danas rasprava o raspisivanju referenduma u Saboru

objavljeno:

23. 10. 2013.
Danas rasprava o raspisivanju referenduma u Saboru

Saborski Odbor za Ustav danas raspravlja o prijedlogu za raspisivanje referenduma o ustavnom definiranju braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Kako prenosi Novi list (KlikKlik) unutar parlamentarne većine još uvijek se nastoji postići dogovor oko toga što učiniti, ali gotovo je sigurno da će Odbor zaključiti da su ispunjene sve zakonske pretpostavke i predložiti Saboru da, sukladno svojoj ustavnoj nadležnosti, raspiše referendum.

Jedan član vodstva SDP-a za Novi list je kazao: „Moramo obaviti dodatne konzultacije oko toga hoće li se Sabor prvo obratiti Ustavnom sudu, sa zahtjevom ocjene ustavnosti predloženog referendumskog pitanja, ili će se zaobići Ustavni sud i odmah ići na neposredno izjašnavanje građana“

„Brak je zakonom definiran kao zajednica muškarca i žene. Dakle, raspisivanje referenduma s tim pitanjem vjerojatno ne može biti neustavan. Stoga nema ni razloga da bilo što tražimo od Jasne Omejec i Ustavnog suda, koji je, uostalom, u mandatu naše Vlade zastupao konzervativne stavove“, kazao je Novom listu anonimni izvor iz Banskih dvora objašnjavajući razloge zbog kojih će Sabor ipak uvažiti prikupljene potpise i raspisati referendum.

Ipak, naglasio je kako to neće biti laka srca. „Postoji u Hrvatskoj jedna agresivna skupina koja je, uvjereni smo u to, u manjini, ali koja, koristeći se zakonskim sredstvima, pokušava urediti društvu u skladu sa svojim vrlo konzervativnim nazorom. Mi moramo podizati o tome svijest u društvu kako bi građani bili svjesni što se u Hrvatskoj može dogoditi, međutim tu ne možemo računati na pomoć Ustavnog suda. Što ako, recimo, sutra netko počne prikupljati potpise za referendum da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta“

Sanja Juras iz Kontre smatra kako je Vlada trebala izbjeći provođenje referenduma. Najavila je da će, ako Vlada ne pošalje referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, to učiniti udruga Kontra.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike