FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Čile: osuđeni nacisti koji su mučili i ubili gej muškarca

objavljeno:

18. 10. 2013.
Čile: osuđeni nacisti koji su mučili i ubili gej muškarca

Četiri muškarca osuđena su za ubojstvo Daniela Zamudija, 24-godišnjeg Čileanca koji je podlijegao ozljedama nakon brutalnog napada prošle godine.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera potpisao je u srpnju ove godine zakon koji uvodi zločin iz mržnje kao otegotnu okolnost. Donošenje ovog zakona nastalo je uslijed teškog ubojstva mladog gej muškarca.

Za zločin iz mržnje terete se Patricio Ahumada, Alejandro Angulo, Raúl López i Fabián Mora koji su 3. ožujka 2012. godine na ulici upitali Zamudija da li je gej. Nakon što je potvrdno odgovorio, mučili su ga punih 6 sati i urezali mu svastike po prsima i leđima. Odvezen je u bolnicu gdje je nakon 25 dana podlijegao ozljedama.

Napadači su isprva poricali samo ubojstvo Zamudija te svoje članstvo u neonacističkom pokretu.

Nekoliko tisuća ljudi prisustvovalo je njegovu sprovodu koji se pretvorio u masovnu demonstraciju protiv homofobije i nasilja. Zbog toga je ubojstvo mladog Čileanca uspoređeno s ubojstvom Matthewa Sheparda u američkoj saveznoj državi Wyoming 1998. godine. Smrt Sheparda, čijem je sprovodu prisustvovao i tadašnji predsjednik Bill Clinton, potakla je pravnu reformu u SAD-u na sličan način kao što je i smrt Zamudija potakla promjenu zakonodavstva u Čileu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti




Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop




Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike