FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Sreća prati hrabre

objavljeno:

11. 10. 2013.
Sreća prati hrabre

Da se strpljenje i pozitivno razmišljanje isplate potvrđuje uspješna priča Splićanina Davora Čakarića; prvog stanovnika Rhode Islanda koji je dobio zelenu kartu na temelju sklopljenog gej braka s Amerikancem Alanom Oscarom Albertom.

Splitskoj publici dobro poznati baletan, 26-godišnji Alan Oscar Alberto, odlučio je zatražiti zelenu kartu za svojeg supruga. Neizvjesnosti je stigao kraj proteklog kolovoza, kad je Davoru dopušten zakonit boravak u zemlji u koju je ušao na turističku vizu točno godinu dana prije.

“Trebalo je izdržati godinu dana te neizvjesnosti, što nije bilo teško samo psihički, nego i financijski, ali ljubav nam je davala snagu da izdržimo i najteže trenutke. Kad je sud srušio DOMA-u (KlikKlik), stekli su se uvjeti da dobijem zelenu kartu, koja mi jamči pravo boravka, rada, školovanja i za neko vrijeme pravo na državljanstvo ako ga budem želio. Sada konačno u potpunosti mogu ostvariti svoj život sa suprugom, no daleko od moje zemlje”, ispričao je Čakarić za Slobodnu Dalmaciju. (KlikKlik)

Žalostan je zbog činjenice što LGBT osobe ne mogu mirno i slobodno živjeti u vlastitoj zemlji, ali, kako kaže, život je prekratak da bi čekao promjenu. Ipak, nada se da će jednoga dana njegov brak u Hrvatskoj biti prepoznat i jednakopravan heteroseksualnom.

Dva su muškarca živjeli zajedno dvije godine u Splitu i postali sve nezadovoljniji situacijom s kojom se susreću homoseksualni parovi općenito, a za odlazak je presudila Alanova diskriminacija na poslu zbog njegove javno deklarirane seksualnosti. Na sreću, Alan je dobio angažman u vlastitoj domovini, u gradu Providenceu (Rhode Island), a Davor je odlučio krenuti s njim.

“U trenutku kad je moja noga kročila na tlo New Yorka osjećaj je bio samo jedan – sloboda u svakom smislu te riječi. Osjećao sam da konačno mogu slobodno kročiti planetom bez nepoželjnih pogleda, dobacivanja i svih onih situacija kojima su izloženi pripadnici homoseksualne zajednice u Splitu i Hrvatskoj”, rekao je 36-godišnji Davor, koji se vrlo brzo adaptirao na američki način života.

U kolovozu 2012., u državi Rhode Island istospolni brakovi nisu bili ozakonjeni pa su se naši protagonisti zaputili prema Bostonu (Massachusetts) jer su u toj državi za sklapanje potrebni jedino mladenci i matičar. Alanovi roditelji odmah su prihvatili njihovu vezu i brak, a Davoru je jedino važno da mu majka daje podršku.

“Svi smo mi sazdani od krvi i mesa i trebamo imati jednaka ljudska prava. A pravo na bračnu zajednicu je ništa drugo nego osnovno ljudsko pravo“, zaključio je Davor, a slično misli i Alan.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike