FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Nova građanska inicijativa u Srbiji – “Aktivacija”

objavljeno:

7. 10. 2013.
Nova građanska inicijativa u Srbiji – “Aktivacija”

“Aktivacija” je neformalna grupa građana koji žele pokazati da je moguće organizirati se bez aktivista, političara i udruženja. Nastala je kao reakcija na zabranu ovogodišnjeg beogradskog Pride-a te stavlja problem zabrane Povorke u širi društveno-politički kontekst Srbije kao tranzicijske zemlje čiji problemi zahtjevaju hitnu, ali ponajviše zajedničku aktivaciju.

Ovako se opisuju na svojoj Facebook stranici: (KlikKlik)

“Zabranjena je još jedna Parada ponosa i Srbija je ponovo kapitulirala pred huliganima, fašistima i nasilnicima, od kojih su neki izvan državnog aparata, a neki u njemu. U državi koja svoje građane deli po boji kože, polu, seksualnoj orijentaciji, nacionalnosti, u kojoj su pripadnost političkim strankama i posedovanje javnih funkcija često jedini način da se dođe do posla ili dobije kvalitetna zdravstvena nega, u kojoj se svakodnevno uskraćuju osnovna ljudska prava i gaze osnovne demokratske tekovine – smatramo da je krajnje vreme da građani solidarno zahtevaju od države da počne da rešava ove probleme.

Iz tog razloga, neformalna grupa građana iz raznih delova Srbije je pokrenula projekat “Aktivacija!”. Naš cilj je da udruženim snagama i uličnim akcijama stanemo na put svakom vidu diskriminacije, da se borimo za ravnopravnost svih građana Srbije, podstičemo na toleranciju i prihvatanje i suprotstavimo se nepravdi, nasilju i fašizmu koji koče naše društvo i već decenijama nas sprečavaju da krenemo napred.

Uličnom akcijom tokom koje su koordinisano postavljani plakati u Bečeju, Beogradu, Kruševcu, Nišu, Pirotu i Vršcu želimo da skrenemo pažnju na licemerje i nesposobnost države i da najavimo buduće akcije koje će za cilj imati podstrekivanje građana da se solidarišu i počnu da aktivno i glasno traže odgovornost političara za probleme koji nas svakodnevno opterećuju”.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike