FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Apple odbio aplikaciju koja utvrđuje seksualnu orijentaciju

objavljeno:

2. 10. 2013.
Apple odbio aplikaciju koja utvrđuje seksualnu orijentaciju

Apple je odbio aplikaciju koja utvrđuje seksualnu orijentaciju istovremeno potičući ljude da se odmaknu od konvencionalnih kategorija gej/strejt.  Aplikacija korisnicima nudi seriju kratkih pitanja nakon čega ih smješta negdje u intervalu od 0 (100% strejt) do 100 (100% gej). Ipak, Apple ne želi omogućiti korištenje te aplikacije te odbija dati razlog.

Aplikaciju je osmislio seksolog Colin Richards koji je izjavio: “Dizajnirao sam ovu aplikaciju kako bih ponudio alternativni pristup koji pokazuje kako je ljudska seksualnost puno kompleksnija od onoga što trenutno pokazuju uvriježene kategorije heteroseksualno/homoseksualno/biseksualno. Ona može pomoći parovima da istraže vlastite osjećaje i započnu razgovor u koji inače ne bi ulazili”.

Ipak, kada je svoju aplikaciju predstavio Apple-ovom osoblju, oni su se, kako kaže, doimali nezainteresirani pa čak i neprijateljski nastrojeni. Kao razlog za odbijanje aplikacije naveli su stavak 16.1 svojeg Pravilnika u kojem se navodi za koje se aplikacije smatra da imaju  “sporan ili sirovi sadržaj”.

Načelno, Apple se protivi aplikacijama koje svoje korisnike izlažu golotinji ili pornografiji. Ipak, to nije spriječilo Apple da u svoju ponudu uvrsti čitav niz aplikacija koje povezuju gejeve i lezbijke – ali ne i biseksualne i trans osobe.

Gay Star News nekoliko je puta upitao Apple da li svojim korisnicima nudi aplikacije koje bi mogle biti korisne, ili barem zabavne, za osobe koje se identificiraju kao trans ili biseksualne. Nakon toga su upitali Apple ima li problema sa shvaćanjem seksualnosti kao fluidne kategorije. Nisu dobili odgovor ni na jedno od postavljenih pitanja.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike