FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

UN objavio video o ljudskim pravima LGBT osoba

objavljeno:

1. 10. 2013.
UN objavio video o ljudskim pravima LGBT osoba

“LGBT Core Group”, skupina od 11 zemalja koja u UN-u predvodi borbu za ljudska prava LGBT osoba, a među kojima je i Hrvatska, (KlikKlik) objavila je video u kojem visoki državni dužnosnici pozivaju na poštivanje ljudskih prava LGBT osoba.

Američki državni tajnik John Kerry u videu poručuje kako je potpora za prava LGBT osoba u samom temelju vrijednosti koje gaji UN kao institucija.

Japanski ambasador u UN-u Jun Shimmi kazao je: „Moram smjesta otkloniti svako kršenje ljudskih prava LGBT pojedinaca kao što je fizičko nasilje, diskriminacija ili kaznena sankcija zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta“.

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide upozorio je kako protusile jednakosti LGBT osoba također skupljaju snage što samo znači da bi trebali pojačati naše napore da jasno damo do znanja kako se sva ljudska prava primjenjuju na sve ljude i kako je ovo veoma važno za Ujedinjene narode.

Vesna Pusić, hrvatska ministrica vanjskih poslova, kazala je kako se proaktivni pristup isplati i kako se radom na području zaštite prava LGBT osoba mogu postići rezultati.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans poručio je u videu: „Imamo još mnogo posla. Radi se o ljudskim pravima koja se trebaju primjenjivati na čitavo čovječanstvo, bez da se ikoga isključuje. Neće biti pravde ako to ne uspijemo postići“.

Inače, u posljednjih nekoliko tjedana vodi se snažna rasprava oko LGBT ljudskih prava u UN-u nakon što je nekoliko zemalja odbilo usvojiti preporuke UN-a koje se odnose na dekriminalizaciju homoseksualnosti.

Kamerun je odbio zahtjev Vijeća da prestane s proizvoljnim uhićenjima za homoseksualno ponašanje, odbio je i prijedlog Urugvaja da dokine nasilje zbog seksualne orijentacije te, konačno, njemački prijedlog da svoje LGBT građane zaštiti od nasilja. Takvo postupanje je međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch okarakterizirala je odbijanje preporuka UN-a kao sramotno. UN je tom prilikom skrenuo pozornost na izvještaju kojeg je pripremio Amnesty International gdje stoji: “Nasilje, proizvoljna uhićenja i zadržavanja muškaraca i žena zbog njihove stvarne ili percipirane seksualne orijentacije su u Kamerunu svakodnevica koja je u porastu od sredine 2000-tih. Neke su pretukli policijski službenici, a neke sami građani motivirani snažnom homofobijom”.

Slično je postupio i Bangladeš koji je također odbio dekriminalizirati homoseksualnost. Predstavnik Bangladeša u UN-u Abdul Hannan rekao je kako njegova država neće prihvatiti preporuke koje su u sukobu s ustavnim i zakonskim odredbama ili socio-kulturnim vrijednostima Bangladeša.

Zbog svega toga UN se odlučio za proaktivni pristup u suzbijanju kršenja ljudskih prava LGBT osoba. LGBT Core Group” zajedničkom je izjavom pozvao sve vlade da odbace diskriminatorne zakone, da pripadnicima LGBT populacije osiguraju odgovarajuću zakonsku zaštitu od diskriminacije i da učinkovitije odgovaraju na nasilje iz mržnje kojem su izloženi. Glavna poruka sumirana je na kraju videa – „Slobodni i jednaki – UN za LGBT jednakost“


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike