FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kamerun također odbio dekriminalizirati homoseksualnost

objavljeno:

24. 09. 2013.
Kamerun također odbio dekriminalizirati homoseksualnost

Nakon periodičnog sastanka s Vijećem UN-a država Kamerun odbila je prihvatiti gotovo sve preporuke koje se odnose na homofobnu diskriminaciju te homofobno verbalno ili fizičko nasilje.

Inače, država Kamerun ima jednu od najviših stopa kaznenog progona za dobrovoljne istospolne seksualne odnose u svijetu.

Kamerun je odbio zahtjev Vijeća da prestane s proizvoljnim uhićenjima za homoseksualno ponašanje, odbio je i prijedlog Urugvaja da dokine nasilje zbog seksualne orijentacije te, konačno, njemački prijedlog da svoje LGBT građane zaštiti od nasilja.

Međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch okarakterizirala je odbijanje preporuka UN-a kao sramotno. “Država se distancirala od rastućeg konsenzusa da diskriminacija i nasilje na temelju seksualnog ili rodnog identiteta nikada nisu prihvatljivi”, ustvrdili su iz organizacije.

Ipak, Kamerun je usvojio belgijski prijedlog da istraži policijsko nasilje zbog seksualne orijentacije. U ožujku ove godine Human Rights Watch izvijestio je kako policija u Kamerunu muči ljude kako bi ih natjerala da priznaju da su imali istospolne seksualne odnose.

U izvještaju kojeg je pripremio Amnesty International stoji: “Nasilje, proizvoljna uhićenja i zadržavanja muškaraca i žena zbog njihove stvarne ili percipirane seksualne orijentacije su u Kamerunu svakodnevica koja je u porastu od sredine 2000-tih. Neke su pretukli policijski službenici, a neke sami građani motivirani snažnom homofobijom”.

Iz Human Rights Watcha konstatirali su kako Kamerun krši vlastiti Ustav, kao i međunarodne zakone. Kamerun je uzvratio kako se sporni zakoni odnose samo na javni seks, što je očigledna neistina.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike