FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Amnesty International: EU je kriva za homofobne napade u svojim zemljama članicama

objavljeno:

18. 09. 2013.
Amnesty International: EU je kriva za homofobne napade u svojim zemljama članicama

Novi izvještaj Amnesty International-a „Zbog toga tko sam: Homofobija, transfobija i zločin iz mržnje u Europi“ identificirao je nekoliko propusta u zakonodavstvu država članica Europske unije zbog kojih europski LGBTIQ građani plaćaju visoku cijenu. Izvještaj ima 16 stranica i izrijekom proziva Bugarsku, Češku, Njemačku, Italiju i Latviju za sramotno loša zakonska rješenja kada je u pitanju zaštita LGBT osoba.

Prema izvještaju Amnesty-a samo 13 zemalja članica Europske unije prikuplja podatke o zločinima iz mržnje po osnovi seksualne orijentacije,  tek 5 članica vodi statistiku o transfobnim napadima, a samo 4 zemlje dostavlja informacije o prikupljenim podacima Europskoj organizaciji za sigurnost i suradnju. Amnesty upozorava da ukoliko zločini potaknuti homofobijom ili transfobijom nisu kategorizirani kao zločini iz mržnje, oni neće biti procesuirani i sankcionirani. S druge strane, ako zakonodavstvo ne prepoznaje ovu otegotnu okolnost, žrtve homofobnog i transfobnog nasilja neće imati povjerenja u državne institucije i manje je vjerojatno da će takve zločine prijavljivati. Izvještaj nedvosmisleno upozorava: „Države su dužne opsežno normirati zločin iz mržnje po svim osnovama na način da usvoje zakonodavstvo koje će takve zločine strogo kažnjavati“.

„Prije svega, države bi trebale usvojiti zakone koji obvezuju policijske i pravosudne organe da istraže svaki potencijalno diskriminacijski motiv povezan sa zločinom“, stoji u izvještaju. Marco Perolini iz Amnesty-a napisao je kako „Europska unija i njezine države članice ne mogu ispuniti svoju obvezu da se bore protiv diskriminacije bez usvajanja odgovarajućih mjera protiv svih oblika zločina motiviranih mržnjom“.

„Zločini potaknuti mržnjom imaju posebno štetan i dugotrajan utjecaj na žrtve. Pa ipak, EU i većina njezinih članica ne prepoznaju u svojem zakonodavstvu zločine potaknute percipiranom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom kao zločine iz mržnje. To je apsolutno neprihvatljivo budući da su seksualna orijentacija i rodni identitet zaštićeni od diskriminacije u međunarodnom zakonu o ljudskim pravima“.

Izvještaj uključuje iskustva pojedinaca iz svih država članica, uključujući iskustva trans osoba koje su se podvrgnule rekonstrukcijskoj operaciji nakon transfobnog napada i roditelja čija su djeca brutalno ubijena zato što su bila gej. „Htjeli su me izmasakrirati samo zbog toga tko sam, zato što imam malo muškasto lice i zato jer su po mojem glasu prepoznali da sam trans osoba“, izjavila je Michelle čije je prezime izostavljeno iz izvještaja te koja je napadnuta u ožujku ove godine u Italiji.

Amnesty International apelira na države članice da usvoje odgovarajuću zakonsku regulativu koja bi omogućila kažnjavanje ovakvih i sličnih zločina.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike