FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Snažna opresija i još snažnija zajednica

objavljeno:

17. 09. 2013.
Snažna opresija i još snažnija zajednica

Michael Ighodaro je gej aktivist u Nigeriji te, kao što i možemo pretpostaviti, aktivizam u toj najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji izgleda potpuno drugačije od onoga na što smo ovdje navikli. Svoja iskustva podijelio je s novinarom Huffingtonposta i tako ispričao priču o nepokolebljivoj nigerijskoj gej zajednici i nemilosrdnoj homofobiji koja u Nigeriji doista odnosi živote.

Najopakija je institucionalizirana homofobija, objasnio je Michael. Naime, gej osoba može otići u zatvor na 14 godina samo zbog toga što je gej. Ako obitelj te osobe zna da je njihov sin, kćer, brat ili sestra gej i to ne prijavi policiji, može biti osuđena na 10 godina zatvora. Zbog takvih zakona nitko u tvojoj blizini ne može znati da si gej budući da je tada i ta osoba u opasnosti. Zbog toga gej osobe u Nigeriji ne mogu biti iskrene s prijateljima, obitelji, poslodavcem, stanodavcem, ili uopće s bilo kime. Šutnja tako postaje conditio sine qua non gej života u Nigeriji.

Ipak, opresija je samo osnažila gej zajednicu. Sa svakim novim zakonom, napadom i poniženjem, kohezija gej zajednice sve je snažnija. Michael objašnjava kako upravo zbog ekstremne situacije u Nigeriji gej osobe njeguju snažan osjećaj međusobne povezanosti i zajedničke sudbine. Ako je netko gej u Nigeriji, ta je osoba za Michaela njegov brat i njegova sestra. „Ako nemamo takvu vrstu obitelji, nećemo imati nikakvu obitelj“, objašnjava Michael.

Michael se odselio od kuće sa 17 godina. Živio je kod prijatelja i tada je počeo upoznavati sve više gej ljudi. Stekao je mnogo prijatelja s kojima je, kako kaže, bio vrlo blizak. Danas je većina njih ili mrtva, ili je sreću odlučila potražiti izvan Afrike.

U međuvremenu Michael se počeo baviti aktivizmom. U početku se nalazio sa stotinama gej tinejdžera koje su roditelji izbacili iz kuće jer su saznali da su gej i nisu željeli zbog toga završiti u zatvoru. Michael im je pronalazio smještaj i pružao savjetovanje. Ubrzo je prepoznao kobni utjecaj HIV-a na gej muškarce u Nigeriji. Kada je jednom prilikom asistirao doktoru koji je provodio testiranja, saznao je da samo jedan od pet muškaraca testiranih na HIV dobije negativan nalaz. Kada je i sam postao HIV pozitivan, Michael se zaposlio kao edukator koji je svoje vršnjake informirao o prevenciji i zaštiti od HIV-a. Uskoro je otputovao u Washington na Međunarodnu konferenciju o AIDS-u. U međuvremenu je postao poznat u Nigeriji po svojem gej aktivizmu. Nakon teškog homofobnog napada u rodnom gradu zatražio je politički azil od SAD-a te sada živi i radi u New Yorku-u. Još uvijek se želi vratiti u Afriku.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike