FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pod pritiskom UN-a Rusija mijenja povelju „Olimpijskog mira“

objavljeno:

16. 09. 2013.
Pod pritiskom UN-a Rusija mijenja povelju „Olimpijskog mira“

Nakon što je UN uputio kritiku kako izvorna povelja ne uključuje gej i trans osobe, Rusija je pristala izvršiti izmjene u deklaraciju o Olimpijskom miru“. New York Times je izvijestio kako je Rusija u izvornoj povelji obećala štititi „osobe svih dobi, spolova, fizičkih sposobnosti, religijskih opredjeljenja, rase i socijalnog statusa“, dok je „seksualna orijentacija“ izostala, po svemu sudeći hotimično.

Poslije UN-ove intervencije, Rusija je izmijenila formulaciju Olimpijskog mira tako da ona sada obećava „promicati socijalno uključivanje bez diskriminacije bilo koje vrste“. Iako takva formulacija još uvijek ne uključuje gej i trans osobe, članovi UN-a su ustvrdili kako je ipak dovoljno široka da bi bila zadovoljavajuća.

Inače, Olimpijski mir je povelja koja datira još iz Antičke Grčke i koja već više od dva i pol tisućljeća simbolički garantira razdoblje mira za vrijeme održavanja Olimpijskih igara. Danas povelju usvaja UN jednom u dvije godine prije svakog kruga Olimpijskih igara. Povelja nije obvezujuća i služi kako bi dala smjernice za „slavljenje mira i prijateljsko natjecanje“.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike