Ali ipak ima čudne navike…

Seksualna je orjentacija trenutačno najžešće političko pitanje u SAD-u. Naime, potencijalna (i vrlo izgledna) kandidatkinja za američki Vrhovni sud Elena Kagan došla je u središte pažnje zahvaljujući glasinama o njenim seksualnim preferencijama. I dok je tračanje o možebitnim ljubavnim izborima sutkinje Kagan bilo relativno blago, stvar je zakuhao ugledni Wall Street Journal objavivši na naslovnici sliku sutkinje kako igra bejzbol. Nakon objave sporne fotografije na WSJ se digla kuka i motika: ugledni je dnevnik optužen da je tom fotografijom outao sutkinju. Glasnogovornica Wall Street Journala odlučno je odbila takve tvrdnje, ali nisu svi uvjereni.

Lezbijske udruge smatraju da je to jasna aluzija na njenu homoseksualnost, a usput i prilično nizak udarac jer se muški kolege sutkinje Kagan ne prikazuju kako, recimo, kuglaju. Iako pitanje seksualne orjentacije visoko pozicioniranih državnih dužnosnika u SAD-u više nije nimalo skandalozno, svejedno govorkanja o privatnom životu slabe poziciju kandidata ili kandidata ili kandidatkinje. Posebno je iznenadilo uplitanje WSJ-a koji je ipak nešto više od tračerskog magazina – ili si on barem tako utvara.

Budući da je riječ o političkom vrućem krumpiru, dobro je pogledati kakvi su zapravo stavovi Elene Kagan o pravima LGBTIQ zajednice. „U federalnom ustavu ne postoji zajamčeno pravo na istospolni brak“, odgovorila je Kagan na pitanje teksaškog senatora Johna Cornyna prilikom ispitivanja za državnog tužitelja. No s druge strane, ova je nekadašnja dekanica harvardskog pravnog fakulteta odlučna protivnica DADT prakse (Don’t ask, don’t tell).

Američke LGBTIQ udruge posebno pažljivo motre ovaj izbor budući da je sudac koji se povlači u mirovinu – John Paul Stevens – mnogo učinio za prava zajednice. Poništio je brojne presude koje su išle na štetu LGBTIQ zajednice, čak i neke zakone pojedinih saveznih država koji su kriminalizirali istospolne zajednice, a posebnu je kontroverzu izazvao kada je udruzi izviđača zabranio diskriminaciju gay članova. Kagan je pak mnogo odmjerenija, ne samo po pitanju DADT-a i drugih LGBTIQ prava. Mnogi analitičari, unutar LGBTIQ zajednice i izvan nje, posebno su uznemireni upravo zbog te Kaganičine karakteristike: odmjerena, promišljena i očito ambiciozna, nije dopustila da previše njenih osobnih stavova bude poznato – jer bi oni mogli zasmetati njenom poslovnom usponu. Hoće li se ona, bude li izabrana tijekom veoma rigoroznog postupka odabira, založiti za legalizaciju istospolnih zajednica te ukidanje sporne prakse američke vojske? Vjerojatno ne.

Foto: Nydailynews.com

Posted on May 14, 2010

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site