FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Europa poziva Srbiju na zaštitu Pridea!

objavljeno:

5. 09. 2013.
Europa poziva Srbiju na zaštitu Pridea!

autor:Uskoro se bliži još jedan veliki test tolerancije u Srbiji, za koji se mnogi nadaju da će biti pozitivnog ishoda.

Oči mnogih europskih političara uperene su u Srbiju ovih dana jer se strelovitom brzinom približava datum početka Pride programa u Beogradu, a Srbija nema izbora nego osigurati da Pride i prateći program prođe bez incidenata kako bi „zaradila“ dodatne bodove pred Europskom unijom.

Podsjetimo, vlada je posljednja dva pokušaja održavanja Pridea zabranila te navela brdo neutemeljenih razloga i  prilično loše izgovore, dok je 2010. pokazala svijetu kako se da zastrašiti od nogometnih huligana i homofoba koji su višesatnim divljanjem napravili milijunsku štetu u Beogradu.

Novi test Srbija će trebati položiti 28. rujna za kada je najavljena šetnja LGBT osoba ulicama Beograda, a Europska unija je jasno istaknula kako očekuje da se Srbija konačno trgne ne samo po pitanju LGBT prava, nego i po pitanju prava manjina jer su to minimalni uvjeti kako bi se uopće otvorili pregovori o pristupanju Europskoj uniji.

Nizozemski veleposlanik u Srbiji, Laurent Stokvis uputio je i pismo premijeru Srbije Ivice Dačiću u kojemu je poželio „miran i radostan Pride u Beogradu“ koji će, nada se, biti na visokoj sigurnosnoj razini te da će miran Pride biti „još jedan znak predanosti Srbije ka stvaranju kulture različitosti i tolerancije“ te pokazati kako je došao kraj govoru mržnje, diskriminacije i nasilju prema manjinama.

Čak 14 veleposlanika je već poslalo pismo sličnog sadržaja Ivicu Dačiću koji još uvijek nije razjasnio hoće li dozvoliti održavanje Pridea na ulicama Beograda jer su se našli pred zidom prepunim mržnje i prijetnji od strane nacionalista kao i crkve koju u borbi protiv jednakosti predvodi patrijarh Irinej koji je prošlogodišnji Pride nazvao „povorkom srama“.

Iako su se prošle godine dali zastrašiti od strane ekstremista i zabranili Pride, zabrana je bila osuđena od strane Europske unije, Ujedinjenih naroda, kao i od strane Amnesty Internationala. Prvi Pride koji je primjerice održan u susjednoj Crnoj Gori ove godine završio je s nasiljem te je trenutno sva pažnja usmjerena prema Srbiji.

Hoće li se Srbija ugledati na Europu ili će se prikloniti modelima koji dolaze od dugogodišnje prijateljske države Rusije, uskoro će se doznati. A do tog dana – Europa čeka.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike