FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ruske atletičarke “uvrijeđene” pričom oko poljupca!

objavljeno:

21. 08. 2013.
Ruske atletičarke “uvrijeđene” pričom oko poljupca!

autor:Dvije ruske sportašice Kseniya Ryzhova i Yulia Gushchina  koje su skrenule pozornost javnosti na sebe kada su po primanju zlatne medalje za 4×400 metara štafete izmijenile sočan poljubac (podsjetite-se-klikom), demantirale su natpise u medijima koji su zaključili kako je njihov poljubac bio u znak prosvjeda protiv anti-LGBT zakona nedavno donesenog u Rusiji.

Svjetsko atletsko prvenstvo u Moskvi testira novi ruski zakon svakom mogućom prilikom te je tako finski diplomat, vjerojatno svjestan svog diplomatskog imuniteta, u publici razvio zastavu duginih boja, dok je primjerice Nick Symmonds, američki trkač prvi sakupio hrabrosti i posvetio svoju srebrnu medalju borbi protiv anti-LGBT zakona. Njemu se pridružila i švedska skakačica u vis Emma Green-Tregaro, koja je u znak podrške LGBT osobama u Rusiji svoje nokte obojala u dugine boje.

Mediji su se ponadali kako je iz same Rusije došao protest protiv Putinovog zakona, no očigledno je kako su atletičarke popustile pod pritiskom.

Naime, u intervjuu koji je Ryzhova dala Guardianu, žestoko je demantirala značaj poljupca pod izgovorom kako su tako „iskazale sreću radi pobjede“. Nije stala samo na tome, nego je istaknula kako su i više nego uvrijeđene što je njihov poljubac stavljen u takav kontekst te da su ih novinari kontaktirali ne kako bi ih pitali o njihovoj pobjedi, nego da prokomentiraju poljubac.

„Yulia i ja smo obje u braku i nismo u nikakvoj vezi“, istaknula je Ryzhova te napomenula kako već godinama treniraju zajedno: „To je bila oluja emocija, i u tom momentu su nam se usnice dotakle. Ne znam u čijoj mašti se to tako razvilo. To ne samo da vrijeđa nas, nego i naše trenere“, bila je poprilično odlučna u svojem odgovoru.

I Guschina je bila prilično iznenađena razvojem situacije: „Kada mi je Kseniya poslala link na fotografije i članke nisam mogla vjerovati svojim očima. Ova pobjeda je bila vrlo teška i bile smo sretne. Ne razumijem kako je sve krenulo u tom smjeru.“

A kako bi dokazala da se radi o čistoj slučajnosti, nije propustila napomenuti kako uopće nije bila upućena u kontroverze oko anti-LGBT zakona jer se, eto, pripremala za svoju izvedbu na prvenstvu. Očigledno je kako nešto u njihovim pričama nije baš na mjestu te možemo doći do zaključaka kako je, prema njihovim riječima, nedužan i prijateljski poljubac bio samo stvar trenutka bez ikakve dublje priče koja bi se mogla povezati uz njega, koliko god su se mediji raspisali.

No, budimo realni, u Rusiji se takve radnje, pogotovo na televiziji kažnjavaju oštrim kaznama, a koliko god trkačice nijekale što se dogodilo, uz kazne koje je Putin nametnuo za prekršitelje zakona, mnogi bi u njihovoj situaciji napravili isto.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike