FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Najveći politički čimbenik na svijetu je trbuh

objavljeno:

7. 08. 2013.
Najveći politički čimbenik na svijetu je trbuh

Hiperinflacija emocija: Prodaja ega

Najveći politički čimbenik na svijetu je trbuh

Većina mojih prijatelja je gladna. Jedu, ako jedu, po pekarama.

Ne, nisu oni ljenčine i nesnađeni pojedinci. Vrlo su, dapače, obrazovani. Fini, imaju lijepe manire. Osvješteni su. Imaju diplome. Multidisciplinarni su, govore jezike. Čitaju. Prevode. Pišu. Plešu. Glume. Sviraju. Imaju ideje. Imaju i moral. Nisu ga još prodali. Nisu imali kome. Nitko od vlastodržaca, kruhodržaca, zlatodržaca nije zainteresiran za paket koji oni nude. Dosadni su im obrazovani, kreativni mladi ljudi. Naporni su im. Prezabrinuti su im. Preozbiljni su im. Ne uklapaju se u vojnike sreće. U poslušnike. Povjerovali su da kritički um ima neki zadatak. Krivo su povjerovali. Moji prijatelji.

Većina mojih prijatelja je depresivna. Ne sanjaju, nervozni su, čekaju. Stalno čekaju da sjedne honorar, da se dogodi projekt, da ih isplate na vrijeme, da ne slažu robovlasnici, da se barem dogodi ugovor, da opet ne budu potplaćeni. Da imaju osjećaj kakve-takve autonomije.

Siromaštvo ih čini jadnima, nemogućima, nesposobnima. Siromaštvo im je gore od bolesti jer siromaštvo ispada da su birali. Biraš da ne radiš – kažu vlastodršci. Kažu oni koji godišnje vrte milijune, kažu beskičmenjaci, dnodnaši, liliputanci. Uhljebljeni nevladinisektoraši. Ne smijemo im ništa reći. Neće nas nikada više angažirati. Uplašeni šute moji prijatelji. Naučeni su da ne osuđuju, naučeni su da ne reagiraju. Šute, gutaju, razboljevaju se.

Jadni su. Strahuju.

Većina mojih prijatelja jede rižu sa vegetom. Boje se zvuka zvona na vratima jer to može biti hepovac, plinara, pička materina koja ima za zadatak da ih sravna sa zemljom. Neki od egzekutora, mora da je. Mole roditelje da im posude pare. Ne kurče su da su dobili poslove preko mama tata tetaka jebanja. Nisu to znali odabrati. Nisu to ni dobili. Nemaju što ni reći na tu temu.

Većina mojih prijatelja nema vikendice iz devedesetih koje je režim dodjeljivao za sitne pare ili nišpara. Većina mojih prijatelja vjeruje u mogućnost antifašističkog svijeta. Jadni su ljevičari, uvjetni ljevičari. Vjeruje da se govna ne moraju jesti ako postoji hrana. Većinu mojih prijatelja napadaju, tuku, premlaćuju, pljuju i osuđuju. Većini mojih prijatelja ne daju poslove.

Većina mojih prijatelja zbog svih posljedica ekonomsko-političkog fašizma u kojemu živi u RH imaju narušene odnose sa svojim nekada bliskim ljudima. Nekada bliski ljudi su povjerovali u kapitalsitičke ispravnosti emocionalne ekonomije.

Vjeruju u onu: koliko imaš toliko jesi koliko daš toliko dam itd.

Većina mojih drugova misli da neće biti bolje.

Ne znaju zašto bi drugačije vjerovali.

Baš ne znaju.

Foto: Nepoznati Zagreb


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike